Julkalendern

SVT:s julkalender – om att stjäla saker: ”Ja, delvis är den det”

Tjuvfamiljen i centrum för ”En hederlig jul med familjen Knyckertz” – ”Man accepterar det nog ganska snabbt”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Julkalendern brukar vara alla svenska skådespelares drömjobb.

Men inte för Gizem Erdogan.

– Jag ville läsa manuset först, jag ville veta vad det var för typ av julkalender, säger hon.

För Gunnel Fred, 66, var det självklar att tacka ja till rollen som mormor Stulia i ”En hederlig jul med familjen Knyckertz”, årets julkalender i SVT.

– Jag blev så jävla glad när jag fick frågan, det är ju en sån sak som alla skådisar vill göra, säger hon och skrattar.

– Det är nåt mulligt när en hel familj och flera generationer kan samlas och titta på samma sak. Det har jag gjort sen jag var barn och nu sitter jag med mitt barnbarn och vi har lika roligt båda två. Man känner att man är med i en gemenskap med, om inte hela Sverige, så halva i alla fall.

”En helt vanlig tjuvfamilj”. Gizem Erdogan, Axel Adelöw, Paloma Grandin och David Sundin gör huvudrollerna i ”En hederlig jul med familjen Knyckertz” i SVT.

Behövde övertygas

Gunnel Fred spelar mormor Stulia i ”En hederlig jul med familjen Knyckertz”

Även för David Sundin, 45, var frågan enkel, han spelar pappa Bove i tjuvfamiljen.

– Jag brukar alltid kolla på julkalendern, säger han och skrattar.

Men för Gizem Erdogan, 34, som gör rollen som mamma Fia i tjuvfamiljen, var det inte lika självklart.

– Absolut inte, säger hon och skrattar.

– Nej, men det har nog mer att göra med hur jag alltid väljer roller. Jag ville veta vad det var för saga och när jag hade läst så blev jag väldigt förtjust så då tackade jag ja. Jag gillar att det finns väldigt tydliga karaktärer, arketyper.

Tillsammans med Axel Adelöw, 11, i rollen som sonen Ture och Paloma Grandin, 8, som dottern Kriminellen utgör de familjen Knyckertz.

– Som är en helt vanlig tjuvfamilj i den här påhittade världen där alla har ett yrke och det kan vara att man jobbar på posten, är polis, eller då tjuv, säger David Sundin.

Gizem Erdogan, Axel Adelöw, Paloma Grandin och David Sundin är familjen Knyckertz i SVT:s julkalender 2021.
”En hederlig jul med familjen Knyckertz” är julkalender på SVT 2021

Sonen vill inte vara kriminell

Innan man lärt känna familjen Knyckertz kanske man kan reagera på att julkalendern alltså ska handla om att stjäla saker, är det så?

– Ja, delvis kommer den göra det, eftersom vi är en tjuvfamilj. Men man accepterar det nog ganska snabbt i den här sagovärlden, att det är så. Men så har vi Ture som inte vill vara tjuv. Han är den i familjen som inte riktigt vill passa in och det är då det börjar knaka lite i våra familjefogar.

– Min roll gillar inte riktigt att stjäla och han kan inte ljuga heller, då får han hicka. Därför blir han utanför i familjen, för alla andra tycker om att stjäla. Men så har vi grannen Paul Isman (Claes Malmberg, 60). Han fattar Ture mycket bättre och peppar honom så han inte ska bli utanför, säger Axel Adelöw.

Gunnel Fred, som spelar den listigaste och mest förslagna brottslingen i familjen Knyckertz, tror att det är just Ture som tv-tittarna kommer ha som favorit.

– Det behövs något för barn att identifiera sig med i julkalendern, här är det nog Ture som man identifierar sig med och kommer heja på, säger hon.

– Och i slutändan kommer man se också att jag hjälper till, att Kriminellen gör allt för sin bror, säger Paloma Grandin.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Gunnel Fred räknar med att dö på Dramaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Julkalendern

Gizem Erdogan

David Sundin

Gunnel Fred