Dokumentär- filmen har fått ett uppsving

CANNES. Nej, dokusåporna tog inte död på dokumentärfilmen.

Snarare tycks det ha blivit tvärtom. Många och bra dokumentärfilmer i svensk tv. Och här på filmfestivalen pratar alla om den första dokumentärfilmen som fått tävla om Guldpalmen på 46 år.

Somliga spådde den traditionella dokumentärfilmens död när dokusåporna gjorde entré i rutan.

Men SVT och TV 4 har under våren visat ett stort antal bra svenska och inköpta dokumentärer som också lockat många tittare. Till och med TV 3 gjorde en liten och oväntat bra satsning i genren. Tittarna vill bara ha mer och mer verklighet, om allt från svarta lägenhetsaffärer till packade snorungar ur överklassen.

Är på 55:e upplagan av världens största filmfestival.

Även här har dokumentärfilmen plötsligt fått ett uppsving.

"Bowling for Columbine" är faktiskt den första dokumentärfilmen som fått tävla om Guldpalmen sedan 1956.

Regissören Michael Moore, mest känd för "Roger & jag" (1989), tar avstamp i skolmassakern i Columbine 1999. Sedan följer en mycket personlig betraktelse över vapenfetischismen i USA.

"Är vi en nation där alla är tokiga i vapen eller är vi bara allmänt tokiga?" är hans provokativa tema i filmen.

Skulle tippa att hans roliga, gripande och kontroversiella film lär ställa till med ett jäkla liv hemma i USA. Och att han knappast lämnar Cannes utan något pris.

Ytterligare sju dokumentärer visas. Har alltid varit väldigt svag för Rosanna Arquette, men hennes "Searching for Debra Winger" är en ganska förutsägbar bagatell om hur jobbigt det är att åldras som kvinnlig skådis i Hollywood. Många kända namn framför kameran och Debra Winger får stå som symbol för en som tröttnade på sexismen och lämnade branschen.

En av fjolårets bästa tv-serier var "Uppdrag Bryssel", där producenten Birgitta Svensson i dokusåpans form skildrade några svenskars liv i EU-högkvarteret.

"Polisskolan - det var tio år sen" (SVT 2, måndag) är en uppföljare till hennes tv-serie från 1989 om några blivande poliser. Blev livet som de hade väntat sig? Klart sevärt, men lite rörigt i 90 minuter. Hade nog, faktiskt, blivit bättre som dokusåpa.

Satt en hel middag med "Livvakterna"-regissören Anders Nilsson och några filmpampar och diskuterade det fantastiska "Sopranos"-avsnittet förra helgen.

Största personliga besvikelsen vid årets festival är självklart att Carmela, Edie Falco, ställde in sitt PR-besök i sista stund.

Fjärrkontroll

ANNONS

Följ ämnen i artikeln