Mejla

Markus Larsson

Vaccinpass borde vara självklart på konserter

Markus Larsson: Till och med Abba hann återförenas innan något beslut fattades från politiskt håll

Elton John ska spela på Tele 2 Arena den 1 och 2 oktober. Förhoppningsvis.
Elton John ska spela på Tele 2 Arena den 1 och 2 oktober. Förhoppningsvis.

NÖJE

Det har varit sommar, sägs det.

Men inte för alla.

Vintern tar inte slut för kultur- och nöjesbranschen.

Minns någon ”Det svenska popundret”?

Det har varit en populär slogan i över 20 år. Skivbolag och media, politiker och varenda liten förbannad opportunist har skvätt runt med uttrycket.

De tre orden syftar på att den svensk popexport var något stort, fint och viktigt. Mycket i ”popundret” var kanske lite överdrivet, men med tanke på Sveriges blygsamma storlek och folkmängd är det fortfarande anmärkningsvärt mycket musik som har slagit utomlands:

Abba, Europe, Roxette, Cardigans, Robyn, Refused, The Hives, In Flames, Swedish House Mafia, Avicii och Zara Larsson är några av namnen. Lägg till alla låtskrivare och producenter i 2000-talets hitfabriker, de som har fått sitt yrkesmässiga dna från Denniz Pop och Max Martin.

Jämför det med, ja, Schweiz.

Alla vackra ord om ”det svenska popundret” var just det: ord

Det där är bara den mest kända glasyren. Allihop har också i intervjuer vittnat om hur viktigt ekosystemet under dem har varit för framgångarna: musikföreningarna, klubbarna, eldsjälarna som sköter ljus och ljud och bussens ratt. Kort sagt, en kultur och struktur som i förlängningen har format Sverige till ett internationellt erkänt musikland.

Men alla vackra ord om ”det svenska popundret” var just det: ord. Efter att pandemin rensade bort livebranschen har regeringen och Folkhälsomyndigheten varit beredda att diskutera hur de ska öppna upp i princip allt utom just konserter och festivaler.

Läget är ungefär lika illa, eller till och med värre, för sporten och teaternäringen.

Men apropå sport:

Drygt 17 000 personer kan se ett VM-kval på Friends arena i Stockholm mellan Sverige och Spanien i fotboll. För kultur och nöje är publikgränsen 300, inomhus.

Man behöver inte vara från Barcelona för att ställa följande fråga:

Que?

Carola Häggkvist.

”Vi har de restriktioner som krävs” svarar socialministern Lena Hallengren när Carola, av alla människor, ställer henne till svars för att restriktionerna stryper konserter och föreställningar.

Har vi?

Det fungerar att använda vaccinpass för att resa utomlands där man riskerar att dra hem så många olika mutationer av viruset att metoderna för att döpa dem börjar ta slut. Men det går inte att använda samma pass för att publiken som har fått två doser kan se en konsert med Elton John?

Vi bestämde för länge sedan att det är en klassfråga, tyvärr

Att lätta på restriktionerna med hjälp av vaccinpass vore i alla fall värt att pröva i en bransch som ligger i respirator. Eller ett covidpass som kan bygga på ett giltigt pcr-test, test på plats eller vaccinbevis.

Många oroar sig för att ett sådant pass ökar klyftan mellan människor. Men att besöka en konsert eller festival är inte en mänsklig rättighet. Vi bestämde för länge sedan att det är en klassfråga, tyvärr. Många har inte råd, oavsett om det är en pandemi eller inte. Det är egentligen värre än att stänga ute folk som vägrar att ta ett vaccin.

Covid vaccinationsbevis. Det digitala vaccinpasset.

Vaccin- eller covidpass är förhoppningsvis en tillfällig lösning. Dessutom borde det finnas utrymme för att lösa problemet för människor som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl.

Det är inte okomplicerat, men viruset kommer inte att försvinna och finns det något annat förslag? Det säger en del om samhällets syn på kultur när ingenting händer.

Till och med Abba hann återförenas innan något beslut fattades från politiskt håll.

Det är pinsamt och tröstlöst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Fick scenskräck – lämnade Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapass

Musik

Kulturpolitik

Coronaviruset

Carola Häggkvist

Lena Hallengren