Publicerad:
Uppdaterad:

Alexandra Rapaport: Coronan tog pappas liv

”Fanns ingen som jag stod så nära”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Alexandra Rapaport.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Alexandra Rapaport.

Alexandra Rapaport har haft en tuff vår.

Besvärlig men härlig inspelning av tv-serien ”Heder” mitt under coronapandemin. Och så gick hennes pappa bort i covid-19, 96 år gammal.

Inspelningen av nya säsongen av ”Morden i Sandhamn” var jobbig av helt andra skäl. Den ägde rum mitt under fjolårets turistsäsong.

– Jag blev hela tiden utstirrad av turister. Det var som att de åkt till Villa Villekulla och så kom Pippi cyklande, säger hon.

Alexandra Rapaport har gjort närmare 50 film- och tv-roller, så det är ju knappast så att hon förknippas med blott ett fåtal av dem.

Men några har förstås fastnat i folks medvetande mer än andra.

Ella Lemhagens ”Tsatsiki, morsan och polisen” (1999). Stor publik- och kritikersuccé och fyrfaldig Guldbaggevinnare. Tv-serien ”Kronprinsessan” (2006) där hon spelade miljöminister i en fiktiv socialdemokratisk regering. Under senare år fyra säsonger av ”Gåsmamman”, där hon spelar kriminella Sonja Ek och som är en serie hon även har varit medproducent till. Hon vann Kristallen för rollen.

Och så ”Morden i Sandhamn”. Även om Viveca Stens deckare har sålts i över fyra miljoner exemplar i 40 länder och huvudpersonen Nora Linde i hennes böcker inte alls ser ut som henne, så är Alexandra Rapaport nu Nora Linde för miljontals människor. Så blir det lätt efter tio år och med en sjunde säsong redo att visas i C More och TV4.

– Det var väl inte tänkt att bli en sådan här långkörare, det var tre avsnitt, säger Alexandra, och berättar hur det hus där Nora Linde bor, egentligen ligger helt fel.

– Då valdes huset för hur det såg ut. Ingen tänkte på att det ligger i norrläge. Vill man ha sol på verandan, där Nora ofta suttit med sina långa blonda män, får man börja filma klockan två på natten. Gryningen får vara skymning. Så vi har jobbat helt sjuka tider. Jag har gått och lagt mig vid fem, sex på kvällen, när alla andra i Sandhamn börjar festa. Vaknat efter midnatt. Haft sminktid vid ett på natten. Börjat filma en timme senare. Och ätit lunch sju på morgonen…

Hon älskar ändå att filma på Sandhamn. Har ett eget litet hus att bo i. Säger att det är väl som att göra lumpen. Man blir ett sammansvetsat gäng som på sin lediga tid ändå stöter ihop när de cyklar omkring på ön.

Nya säsongen spelades in tidigare än normalt, mitt under fjolårets turistsäsong.

– Då kunde jag få lite panik. Känna mig utstirrad, som en apa. Gick jag in i affären, så stirrade de mest och garvade. Mycket tyskar och belgare. Eller sa något vänligt, i och för sig.

Nya säsongen är den första som inte bygger på någon av Viveca Stens böcker.

– Det har varit kul när man hittat på nya rollfigurer, samtidigt som vi har samma ton. Vi tar inte riktning åt något annat håll. Man känner smaken av Viveca Stens värld, den är redan så etablerad.

Foto: Johan Paulin/TV4
Alexandra Rapaport och Nicolai Cleve Broch i nästa säsong av ”Morden i Sandhamn”.

Hur tycker du Nora Linde har förändrats sedan tv-seriens början?

– Manusförfattarna och Filmlance har velat ge henne lite skarpare konturer. Hon var ganska vän och mild i de första säsongerna. Då var hon affärsjurist och hamnade i de här historierna för att hon bodde på Sandhamn. Nu har hon avancerat. Är åklagare, det är lättare när hon får egna case.

Under alla tidigare säsonger har Jakob Cedergrens polis Thomas haft en viktig roll. Men i sjunde säsongen står en helt ny polis i centrum.

– Jakob ville inte vara med längre. Jag blev så himla exalterad att den nya polisen spelas av Nicolai (Cleve Broch). Jag hade precis jobbat med honom i Norge. Han är klockren, jättefin att samarbeta med, han gör någonting helt annat i sin polisroll.

Tv-serien där hon spelade mot honom i Norge var ”Kielergatan”, som har visats i SVT. De svenska tv-tittarna kan också ha sett honom mot Lena Endre i ”Frikänd” (också SVT) och ”Beforeigners” (HBO Nordic).

Om och vad det uppstår för känslor mellan Nora Linde och hans rollfigur, får tv-tittarna se så småningom.

– Alltså, det har gått tio år och Nora har aldrig riktigt fått ihop det i kärlekslivet. Till slut är det klart att det präglar henne. Hon var yngre och mer hoppfull, nu struntar hon mer i vad folk tycker om henne. Sedan blir det alltid lite knäppt när hon dricker.

Även om det nu var åtskilliga år sedan, så har Alexandra inte alls gjort som Nora gör i tv-serien när hon mår dåligt. Hon har gått i terapi.

– Det tycker jag varje klok människa ska göra, det är en investering i sin framtid, att ta reda på vem man är, vad man behöver, hur man fungerar. Man får verktyg att hantera och förstå varför man reagerar som man gör.

– Nora tar sig några glas vin i stället och somnar på soffan och dreglar. Så är hon. Men jag har velat att det skulle få konsekvenser, så att vi inte bara romantiserar alkoholdrickandet.

När Alexandra och jag pratas vid på telefon, är det under hennes semester. Hon, maken och barnen firar semester runtom i Sverige. Skåne, Öland och Gotland.

Under våren var det fullt upp för Alexandra. Man hade påbörjat inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Heder”, när coronapandemin slog till.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse och Anja Lundqvist i samband med inspelningen av "Heder".

Det är Viaplay-serien där hon, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Eva Röse spelar advokater som driver en byrå som specialiserat sig på att hjälpa utsatta kvinnor. De tre förstnämnda och Sofia Helin var de som skapade serien. Man valde att fortsätta inspelningen.

– Det var ganska mycket tårar på produktionskontoret. Nu tappar vi den location. Och den skådespelaren. Nu fattas det folk i teamet. Vi fick ändra och ändra och ändra och vara så flexibla att människor nästan gick sönder. Det blev extra inspelningsdagar, vi fick jobba helger. Uppsidan är att vi blev så otroligt tajta under inspelningen. Och jag är otroligt stolt över att vi lyckades.

Mitt i allt detta, förlorade Alexandra sin pappa.

Edmund Rapaport blev 96 år. Han kom till Sverige som flykting från andra världskriget, 20 år gammal. Han bodde det sista året på ett judiskt äldreboende, där många var förintelseöverlevare. Far och dotter stod varandra extra nära, då Alexandras mor gick bort när hon bara var nio år.

– Ja, det fanns ingen som jag stod så nära. Jag hade hängt upp mig så mycket på honom ända från barnsben. Vi hade alltid en väldigt aktiv relation.

– Jag blev tvungen att sjukskriva mig ett tag från inspelningen.

Kunde och fick du träffa honom innan han gick bort?

– Ja, vi fick gå in två gånger och träffa honom, med full utrustning. Då var han väldigt, väldigt trött, han hade ju vissa underliggande sjukdomar, men det var coronan som tog honom. Han hade ingen andnöd, ingen feber, piggnade på sig ett tag och börja äta, då blev det lite hopp. Han klarade 13 dagar, så han var seg.

– Egentligen kan jag inte sätta ord på hur det har varit och fortfarande är. Det är så oerhört. Jag är liksom i det varje dag, framför allt nu när jag är ledig.

Alexandra Rapaport om…

… Yasmine Garbi, som spelar hennes väninna i tv-serien:
– Det är roligt att Nora har fått en väninna. Hon har ju aldrig haft några kompisar. Jag älskar hennes karaktär. Gisela. Eller Grisela, som hon också kallas. Åh, det har varit så roligt att hänga med henne, vi har känt varandra sedan ”Nudlar och 08:or” på 1990-talet.

… Tuva B Larsen, stjärnan från musikalen ”Så som i himmelen”, som har en stor biroll i tv-serien:
– Vi lärde känna varandra, jag tycker jättemycket om henne.
Har du aldrig varit sugen på att pröva på musikaler?
– Jag trodde jag var det, jag har prövat och fick två stora roller. En bangade jag för, jag tyckte den verkade för svår, den andra kunde jag inte, det krockade med Sandhamns-inspelningen. Och så krävdes det sånglektioner i ett halvår innan. ”Chicago” skulle vara kul att vara med i, den är så cool.

… Jonas Malmsjö, som spelar hennes exmake i tv-serien och som hon då ständigt bråkar med:
– Jag älskar att jobba med honom. Även om vi inte hänger privat, så blir jag helt lugn i kroppen när han är med på inspelningen. Han lyfter stämningen. Vi har känt varandra sedan vi var jätteunga.

… Valter Skarsgård, som har en viktig roll i två avsnitt av tv-serien:
– Åh, det var kul att spela mot honom. Jag garvade ihjäl mig, fy fan vilken bra rolltolkning han gör.
Är det första gången du jobbar med någon av Skarsgårdarna?
– Nä, det är det inte. Gustaf spelade jag mot innan han blev vuxen, när han var tonåring. Honom känner jag sedan länge. Och så var jag ju med i ”Kronjuvelerna”, där Bill har en stor roll.

… vad som har förändrats efter Metoo?
– Det har blivit skillnad. När det uppstått situationer agerar man i princip omedelbart numera. Man vågar säga ifrån. Jag har sagt ifrån å kollegors vägnar och fått gehör direkt. Det är fantastiskt att vi nu har en slags gemensam överenskommelse om vad som är ok.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: