Hon smyckade folkhemmet i 60 år

Höga priser på auktionshus

Sara Ullberg/TT

Publicerad 2024-03-11

I mer än 60 år smyckade konstnären och keramikern Lisa Larson det svenska folkhemmet.

Hennes leende lejon, tankspridda taxar, barn från jordens alla hörn finns i många svenska hem – och betingar numera höga priser på auktionshus och sajter.

Själv berättade hon i en intervju med TT Spektra 2010 om den två decimeter höga Pippi Långstrump som bara tillverkades en kort tid, eftersom den taniga Astrid Lindgren-figuren ofta ramlade omkull i ugnen.

– Nu har jag sett samlare betala 11 000 kronor för Pippi på Tradera. Det är inte klokt vad människor måste tjäna på mina saker. Själv äger jag nästan inga av dem. Jag hade inte råd att köpa dem för min låga lön på Gustavsberg. Jag tänkte att ”nästa månad kanske det blir av” – och så plötsligt tillverkades de inte längre.

Konstnären Lisa Larson avled på måndagen, 92 år gammal. Arkivbild.

Från trägubbar till keramik

Intresset för konst ärvde hon av sin pappa som hade sågverk i Småland. Lilla Lisa fick använda spillträet för att snida gubbar – och när han en gång köpte lera åt henne på järnhandeln resulterade det i ett porträtt i naturlig storlek av grannens treåring.

Hon sökte till slöjdföreningens skola i Göteborg med sina trägubbar, men placerades i stället på keramikavdelningen. Det visade sig vara helt rätt tänkt – efter den dagen var det leran som gällde för Lisa Larson.

Designlegendaren Stig Lindberg rekryterade henne som formgivare till Gustavsbergs porslinsfabrik 1954. Hennes uppdrag var att skapa ”bästsäljare” – och det kom hon att göra på porslinsfabriken i drygt 25 år, innan hon blev frilansande konsthantverkare.

Från en utställning med Lisa Larson på Gustavsbergs porslinsmuseum. Arkivbild.

Bruden lyfter sin brudgum

Under årens lopp skapade Lisa Larson mängder av keramikserier, däribland ”Noaks ark”, ”ABC-flickorna, ”Kennel”, ”Larsons ungar” och ”Utrotningshotade djur”. Serien ”Traffic” innehåller olika transportmedel och i ”Samhällsdebatten” figurerar en storväxt brud som lätt som en plätt lyfter maken i frack och hög hatt på sina starka armar.

Omtalad är också hennes sparbössa i keramik i form av Gunnar Sträng, som var finansminister under 1970-talet. Själva myntinkastet är placerat i den något surmulne politikerns ”nådiga lunta”.

Den varma humorn präglar mycket av Lisa Larsons keramik. I intervjun med TT Spektra lyfter reportern frågan om huruvida hennes verk tillkommit helt utan den ångest och vånda som hör till konstnärsmyten?

– Ja, kanske är det en del av svaret på varför japanerna och andra tycker om dem; jag har aldrig haft idétorka och inte spekulerat i vad andra vill ha. Jag kanske har sett en katt eller en unge på bussen, något har tänts i mig och så har jag gjort något utan en tanke på att sälja det, svarade hon.

Lisa Larson-figurer på en hylla i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan i Stockholm. Arkivbild.

Kallade sig arbetsnarkoman

Vid 90 års ålder arbetade hon fortfarande med lera varje dag, berättade Lisa Larson i en grattisintervju med TT 2021.

– Jag kan inte rita mina saker, utan jag måste göra dem handgripligt, med materialet, sade hon som inte tvekade inför att kalla sig själv för arbetsnarkoman.

– Jag önskar egentligen alla människor att få ha det så här bra. Att utöva någon sysselsättning som de kan gå upp i så helt som jag gör med det här.

Lisa Larson avled på måndagen, 92 år gammal.

Följ ämnen i artikeln