Sofia Helin: Bryt lagen – för att rädda liv

Publicerad 2015-09-11

”Bron”-stjärnan skakad efter besök i transitläger: ”Jag kan inte leva med mig själv”

Efter ett omskakande besök i ett transitläger mitt i akuta flyktingkrisens Europa vill skådespelaren Sofia Helin se fler insatser för att rädda liv – och hon välkomnar civil olydnad.

– Jag frågar mig vilka lagar vi kan tänja på för att rädda så många som vi kan, säger Sofia Helin till Nöjesbladet.

"Bron"-skådespelaren Sofia Helin, 43, tog sig an uppgiften att tillsammans SVT:s "Radiohjälpen" åka ner till ett transitläger i Nickelsdorf (i södra Österrike). Där fanns omkring 150 människor på flykt från Syrien som får vila i några timmar för att få mat och medicin.

– Jag skulle göra ett inslag på 30 sekunder där budskapet var "skänk till Radiohjälpen". Innan hade jag bestämt mig för att vara saklig och inte bli för emotionellt engagerad, men jag gick ändå in i det med känslor och allt, säger hon.

Under sin korta tid på plats ställdes hon inför omskakande människoöden.

– Jag mötte huvudsakligen män. Jag frågade var alla kvinnor och barn var. De förklarade att de är kvar. "Vi vågar inte ta med dem eftersom resan är för farlig", sa de. Jag kunde se hur uttröttad en viss man med rödsprängda ögon var. Han sa: "vad ska vi med pengar till? Vi behöver inte pengar nu. Det vi behöver är att ni kan få hit min fru och mina barn. Ni måste skicka båtar och bussar. Ja, allt", säger Sofia Helin.

”Ibland måste man göra saker som man inte vågar”

Det fick Helin att börja fundera på vårt moraliska ansvar som medmänniskor.

– Jag började tänka på vita bussarna, Folke Bernadotte och Raoul Wallenberg. De här personernas gärningar och hur de inte bad regeringar om tillåtelse utan bara gjorde. Jag vet att det finns en massa lagar och förordningar kring att hämta flyktingar, och jag förstår det. Det här kanske är en naiv önskan men jag hoppas att Sverige tänker nu som Astrid Lindgren säger "ibland måste man göra saker som man inte vågar. Annars är man bara en liten lort". Sverige har råd att kliva fram och göra det som är mänskligt riktigt, säger hon.

”Jag kan inte leva med mig själv”

Hon berättar att hon delar frustrationen som många i Europa känner just nu. Och såg hur transit-lägret hade skor, kläder, vatten, mat och blöjor.

– Folk har verkligen gett och det är bra. Men även om vi ger den här mannen ett nytt liv. Vad är det värt utan barnet och hans fru? De berättade att de sprungit över gränsen på natten och blivit jagade av ungersk polis. Några berättade om en båtresa och att ett spädbarn hade dött under färden. Det här får mig att tänka på överlevarna från Förintelsen och på att de som är passiva också är skyldiga, fortsätter hon.

– Om vi är passiva och vet att där nere finns människor i kläm mellan Assads regim, IS och andra grupperingar. Kan vi leva med oss själva om vi inte ser till att de får säker överfart och skydd? Jag kan inte leva med mig själv. Samtidigt är jag frustrerad.

Rimligt med civil olydnad

Efter det som hon såg under sin korta tid i Nickelsdorf tycker hon att det till och med är rimligt med civil olydnad för att rädda liv.

– Jag har varken kunskap, befogenheter och resurser för sådant här. Men jag vädjar till de kunniga. Vilkas gränser kan vi tänja på för att rädda så många som det går? Det är lätt att gömma sig bakom lagar.

Hur påverkades du, och hur var det att komma hem igen?

– Det var en så otroligt intensiv dag så huvudet är i spinn. Människor som jobbar med sådana här frågor är mer professionella.

Per Byman generalsekreterare för Radiohjälpen kommenterar Sofia Helins insats:

– Sofia har ett genuint engagemang som gör att hon är trovärdig i en sådan här situation. Man kan inte bara skicka en "kändis" på en sådan här resa utan det måste vara någon som verkligen bär med sig integritet och trovärdighet. Jag är väldigt tacksam för hennes stöd, säger han.

Följ ämnen i artikeln