Församling stoppar musikalen ”Rent”

Publicerad 2016-08-20

Vällingby församling stoppar uppsättningen av musikalen Rent.

Ett enigt kyrkoråd ansåg att vissa ordval var för kontroversiella.

– Den här pjäsen, uppförd i vår kyrka, skulle kunna uppfattas negativt utav församlingsborna, säger ordförande Krister Nordin.

Musikalen ”Rent” är en stor Broadwaysuccé och behandlar ämnen som missbruk, aids och hbtq. Den 28 oktober skulle musikalen haft premiär i S:t Tomas kyrka i Vällingby församling i Stockholm. Men nu, bara två månader innan, stoppar kyrkorådet uppsättningen.

Anledningen är att föreställningen anses vara för kontroversiell för att ta plats i församlingens lokaler.

– Vi fick läsa manus i den slutgiltiga versionen och där fanns, tyckte vi, ett språk som inte riktigt passar i en gudstjänstlokal. Dessutom skulle det ta alldeles för mycket tid i anspråk av kyrkorummet. Man ville visa den alldeles för många gånger vilket gjorde att vi skulle få ställa in begravningar och andra förrättningar i kyrkan som den är till för, säger Krister Nordin (S), ordförande i Vällingbys kyrkoråd.

”Inte motståndare till hbtq-frågor”

Rådet förstod att många ungdomar skulle bli besvikna över beskedet och poängterar att det inte var ett lätt beslut.

– Vi är inte alls motståndare till hbtq-frågor. Tvärtom. Det är det vi kämpar för att de människorna ska hitta sin plats i samhället. Men vi insåg samtidigt att den här pjäsen, uppförd i vår kyrka, skulle kunna uppfattas negativt utav församlingsborna. Språket som används är inte precis det vanliga språket i en kyrka, säger Krister Nordin.

Vilket språk tänker du på, konkret?

– Jag tänker inte tala om konkret vad jag menar. Utan jag tänker bara tala om att vi inte tyckte språket passade i kyrkan.

”Kniv i ryggen”

Under årets gång har teatergruppen jobbat hårt. Repetitionerna har pågått sedan januari samtidigt som de gjort en del framträdande. Bland annat har de, under kyrkans namn, deltagit i årets prideparad samt uppträtt på invigningen.

En av personerna bakom projektet är huvudrollsinnehavaren Kristofer Alsin. Han menar att kyrkorådet läst manuset ett år för sent trots att de haft allt material en längre tid.

– Det är ju ett misstag från kyrkans sida. Det blev ju en emotionell cirkus eftersom drygt 60 personer blev tagna på sängen och fick en kniv i ryggen. Det hade kunnat undvikas om kyrkan varit saklig och empatisk i sitt anförande. Men det fanns liksom inte. De tog inget ansvar eller visade respekt mot ensamblen. De erbjöd inga lösningar eller förslag på att berarbeta manuset, säger han.

Det var förra året som musikalprojektet godkändes av församlingen som även stod för uppsättningens budget.

Nu letar teatergruppen efter en ny lokal samt försöker få ihop en budget.

– Vi kör på och är mer taggade än någonsin, men det hade kunnat undvikits om de läst materialet tidigare, säger Kristofer Alsin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln