”Pulsådern gick sönder på honom”

Tv-profilen Christoffer Barnekow död efter akut operation – hustrun Hanne: Allt hände slag i slag

Av: Christina Nordh

Publicerad:

I torsdags morse var de på väg att beställa vårens resor till Paris, Köpenhamn och Jerusalem.

Christoffer Barnekow skulle bara in i badrummet först.

– Vi var på väg in i ett fantastiskt nytt år – och sen kom Christoffer utspringande med vansinnig smärta, säger hustrun Hanne Fokdal Barnekow till Aftonbladet.

Trots att han snabbt kom in för operation på sjukhus dog han, 77 år gammal.

1 av 2 | Foto: LIZZIE LARSSON/IBL BILDBYRÅ
HADE VANSINNIG SMÄRTA Hanne Fokdal Barnekow och Christoffer Barnekow var tillsammans i 25 år. I torsdags skulle de beställa resor som de tänkte göra ihop under våren. ”Sedan kom Christoffer utspringade med vansinnig smärta”, säger Hanne. Läkarna upptäckte att stora kroppspulsådern var skadad. ”Det var en lång operation som pågick till nästan dag”, säger Hanne.

Christoffer Barnekows fru Hanne, 71, är skakad. Allt gick så fort.

– Han kände bara att han var dödssjuk, jag har aldrig någonsin sett någon ha sådan här smärta, säger hon.

Hanne fick tag på en telefon och ringde 112 som hon hade i luren tills ambulanspersonalen anlände.

– Och så hände allt slag i slag: Utryckning till Karolinska sjukhuset i Solna och strax efter är det ett helt uppbåd läkare som står kring honom och en som sitter och tar sig an mig.

– De berättade hela tiden om vad de har tänkt sig att göra. Det är väldigt vackert mitt i allt det smärtsamma och rädslan. För de vet ju hur rädd man är. Och hur chockad man är och det är jag fortfarande, chockad. Det går inte över om det är pang-boom.

”Mycket kärleksfull”

Läkarna upptäckte att stora kroppspulsådern var skadad.

– Den hade gått sönder, som jag har förstått det, från hjärtat och upp till halsen. Så då kan du dö av det. Det var en lång operation som pågick till nästa dag, säger Hanne.

Christoffer Barnekow hade flera projekt på gång och var precis på väg att avsluta sina memoarer.

– Han var så gott som färdig och funderade på hur det här skulle komma ut till andra. Ska man hitta ett förlag eller ska man ge ut det själv, eller?

– Han var mycket klok och funderande och uppmärksam och spirituell människa. Och var så hela tiden spirituellt och intellektuellt vaken, så han inspirerade andra människor på det viset. Och detta präglar hans memoarer. Det är det där med att kunna fånga det stora i det lilla och det lilla i det stora. Det var han riktigt duktig på, säger Hanne.

Christoffer Barnekow beskrivs av flera som en mycket varm och snäll person.

– Ja, mycket kärleksfull och mycket omsorgsfull. Jag har bara lärt mig så mycket av honom om kärlek. Vi var tillsammans i 25 år. Han lärde mig hela tiden att ta hand om och vara med andra människor och att använda sin kärleksförmåga.

Staffan Westerberg skrev manus till ”Vilse i pannkakan” ihop med Christoffer Barnekow. ”Han var full av humor och kunnighet”, säger Westerberg.
Foto: KENNETH THORÉN/SVT
Staffan Westerberg skrev manus till ”Vilse i pannkakan” ihop med Christoffer Barnekow. ”Han var full av humor och kunnighet”, säger Westerberg.

En av dem som minns Christoffer Barnekow med värme är Staffan Westerberg. Tillsammans skrev de bland annat manus till tv-serien ”Vilse i pannkakan” från 1975.

– Vi gjorde den tillsammans i Malmö, med Christoffer som producent. Han var en gemytlig, trevlig och äkta människa. Han var full av humor och kunnighet, säger Westerberg till Nöjesbladet.

Han berättar om inspelningarna av det numera kultförklarade barnprogrammet, då han bodde inackorderad i ett rum nära studion. Barnekow fanns hela tiden som stöd under den hektiska perioden.

– Jag hade ett stort förtroende för honom och vi hade skoj ihop. Det var en komplicerad inspelning med dockor och människor men han var alltid så fruktansvärt vänlig och fin. Han har gjort så mycket bra, säger Westerberg.

Christoffer Barnekow har också bland annat medverkat i humorserien ”Anders och Måns” på SVT, var reporter i tv-programmen Rekord-Magazinet, Reportrarna och Uppdrag granskning och gjorde sex säsonger av Arkitekturens Pärlor i tv-programmet ”Gokväll”.

Christoffer Barnekow dog omgiven av sin närmaste familj, hustrun Hanne, sonen Mathias, 48, och dottern Magdalena, 46.

Foto: PETTER BRAGÉE/SVT
Anders Johansson, Mats Nilsson och Christoffer Barnekow arbetade tillsammans i humorserien ”’Anders och Måns”.
Publicerad: