SVT-chefen försvarar omdiskuterade Metoo-dokumentären

Publicerar efter ”en hel del” justeringar

Cissi Wallin.
Cissi Wallin.

Cissi Wallins dokumentär ”De rättslösa” har fått mycket intern kritik redan innan den sänts.

Nu försvarar SVT-chefen Axel Arnö beslutet att publicera den.

– SVT har liksom inte blivit knäppa i skallen utan det här är något som SVT kan visa, säger han.

Tidigare i veckan hölls ett krismöte på SVT. Enligt uppgifter till Aftonbladet var anledningen den interna kritik som väckts efter att kanalen köpt in Cissi Wallins Metoo-dokumentär ”De rättslösa”. Många anser att det är problematiskt att sända dokumentären samtidigt som Cissi Wallin är under utredning för förtal av komikern Soran Ismail, uppger flera källor till Aftonbladet.

Axel Arnö på SVT svarar

Axel Arnö är programchef för dokumentär och vetenskap på SVT. Han menar att det hela dock inte handlade om något krismöte.

– Det var helt och hållet ett planerat informationsmöte kan man säga. Men det hade ingenting att göra med publiceringen av filmen eller inte, säger han.

Arnö berättar att många frågor handlade om varför SVT väljer att ta in dokumentären samt hur han har resonerat kring publiceringen.

– Det var både nyfikna och kritiska frågor och det har jag full förståelse för.

På SVT fanns intern kritik mot köpet av Cissi Wallins och Maria Svelands Metoo-dokumentär.
På SVT fanns intern kritik mot köpet av Cissi Wallins och Maria Svelands Metoo-dokumentär.

”Väger ord på våg”

Tidigare i oktober uppgav källor till Aftonbladet att SVT i sista stund höll på att klippa om ”De rättslösa”. Arnö bekräftar att justeringar har gjorts.

– Det är inte så att SVT plötsligt har bytt skepnad, att vi blivit galna här. Utan det är samma gamla SVT och det är samma regler som vi alltid har för att publicera nånting, och det gäller ju även inköp som det här är. Man värderar och man väger ord på våg och så ser man vad man kan publicera och inte. Och nu är vi framme vid en version som vi kan publicera, säger han.

Exakt vad de har justerat i dokumentären vill han inte gå in på, men enligt Arnö är det ”en hel del”. Tanken är att den nya versionen varken ska kränka eller förtala någon.

– SVT har liksom inte blivit knäppa i skallen utan det här är något som SVT kan visa, säger Arnö.

Maria Sveland.
Maria Sveland.

Förstår oron

Han förstår att det finns en oro över hur dokumentären kommer att vara utformad, men säger samtidigt att han inte ångrar att SVT köpte in den.

– I en diskussion kring en av vår tids viktigaste samhällsfrågor så är det väldigt viktigt att man kan få in så många perspektiv som möjligt. Och det här är ytterligare ett perspektiv i den diskussionen, säger Axel Arnö.

”De rättslösa” finns att se på SVT play från och med söndagen den 24 oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE