Det här kan tyvärr bli ett banalt helvete

Trailern till ”Game of thrones”-skaparnas nya serie är här

Första regeln om ”The three-body problem” lyder:

Man ska aldrig försöka att filma boken.

Den andra regeln?

Gör det inte.

Någon glömde dock att berätta det för serieskaparna David Benioff och DB Weiss.

De har dessutom fått en liknande varning förr.

Det var ingen som trodde att det gick att göra tv av ”Game of thrones” heller.

Men ”The three-body problem” är ett betydligt större, förlåt, problem än författaren George RR Martins sagor om is och eld.

Boken är skriven av den kinesiska science fiction-författaren Liu Cixin och ingår i trilogin ”Remembrance of Earth’s past”.

Böckerna har hyllats av bland andra Barack Obama och Mark Zuckerberg.

Första delen, ”The three-body problem”, har en intensitet som påminner om hårda spion- och konspirationsthrillers. Andra delen, ”The dark forest”, tar med sig läsaren in i ett kompakt mörker. Tredje delen, ”Death’s end”, får det psykedeliska slutet av Stanley Kubricks ”2001” att kännas som en tidig och tunn utlösning.

”Three-body problem” har premiär på Netflix i januari 2024.

Handlingen sträcker sig från den kinesiska kulturrevolutionen på 60-talet och över 18 miljoner år in i framtiden. Till och med ”Game of thrones” blir ”Trolltyg i tomteskogen” jämfört med Liu Cixins saga.

Handlingen i ”The three-body problem” är till en början enkel. Människan får kontakt med utomjordisk och tekniskt överlägsen civilisation. Avståndet gör att jorden har drygt 400 år på sig att förbereda sig på en invasion. Att bli förslavade eller förintade, det är frågan.

Resten av de över 1600 sidorna liknar inget annat.

Det märks att den före detta dataingenjören beundrar både Leo Tolstojs ”Krig och fred” och HG Wells ”Världarnas krig”. Det märks också hur Liu Cixin har andra synvinklar än västerländska science fiction-författare. Hemlandets brutala kulturrevolution under ledning av Mao Zedong, och massdöden efter översvämningarna i Henan-provinsen 1975 som Liu Cixin upplevde på nära håll, har gjort synen på människan obarmhärtig och grym.

I ”The three-body problem” är det Kina och inte USA som leder världens motstånd. Idealister överlever inte länge i böckerna. I flera av romanernas hemskaste scener offras individer ”för majoritetens bästa”. Kylan är hårresande.

När Lui Cixin fick frågan om värdet av ett demokratiskt styre i en intervju i det amerikanska magasinet The New Yorker 2019 suckade han och svarade att det aldrig skulle fungera i Kina. Han kallade också koncentrationslägren där den muslimska minoriteten av uigurer fängslas för statens sätt att ”hjälpa dem ekonomiskt och lyfta dem ur fattigdom”.

Åsikten går hand i hand med den kinesiska regimens propaganda. Vad skulle han annars säga för att kunna behålla sin status som framgångsrik författare i en totalitär stat?

Det fick Netflix att göra ett offentligt uttalande där de tog avstånd från Liu Cixins politiska åsikter och skrev att han inte är inblandad i produktionen.

Det är lätt att se varför streamingjätten, Benioff och Weiss är intresserade av att filma böckerna. Serien, men den förkortade titeln ”3 body problem”, har premiär i januari. Berättelsens omfång och omfattning räcker för otaliga säsonger.

Med tanke på den usla finalen av ”Game of thrones” slår dock förtroendet för Benioff och Weiss inga nya rekord i höjdhopp.

Det är ett omöjligt uppdrag. Det kan fungera. Det kan också bli ett banalt helvete.

Alla inblandade verkar i alla fall närma sig källan med respekt. Den första trailern, en teaser, fångar romanernas olycksbådande atmosfär. Klippen binds ihop av några citat av astronomen och författaren Carl Sagan från boken ”The pale blue dot”:

”Life looks for life.”

Liu Cixin bygger böckerna på en dyster princip: ”The dark forest”-teorin. Svaga varelser ska inte avslöja var de är på natten i skogen, eller för den delen i universum. Om rovdjuren vet var du är så kommer de.

Trailern slutar med att en signal skickas ut i rymden.

”Ping.”

Det hade varit bättre att gömma sig. Vintern är på väg igen.

Följ ämnen i artikeln