Fyra pris till Kanal 5 - nåt bra måste de göra

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rekordmånga röster, nästan 1,5 miljoner.

Flera rejäla överraskningar, som att lilla Kanal5 vann dubbelt så många priser som Sveriges Television.

Många tv-tittare var verkligen ingen garanti för vinst när Aftonbladets tv-pris delades ut för 22:a året i rad.

Tv-världen är i ständig förändring. Nya kanaler, nya koncept, nya trender. Och det är inte alltid längre programmen med flest tittare som "sätter agendan".

"High Chaparall" hade under 300 000 tittare men var ändå nominerade här och har gjort Filip Hammar och Fredrik Wikingsson till storsäljande författare.

Dokusåporna har sällan mer än någon halvmiljon tittare, men retar, berör och engagerar folk. Alla utom vinnaren Carolina Gynning har fallit i total glömska sedan förra våren, ändå vann "Big Brother" dokusåpaklassen.

En av fyra vinster för Kanal 5. Inte favoritkanalen, direkt, de sänder på tok för mycket billig skräp-tv för min smak. Men något måste de ju göra rätt. Kanalen har rent ekonomiskt faktiskt blivit en av Europas mest lönsamma med sin blandning av blott ett fåtal svenskproducerade serier och smarta inköp. Nedlagda "Vänner" vann nu för sista gången, men Kanal 5 har även främsta utmanaren, "C.S.I.". Och snart startar "Desperate Housewifes", redan i förväg årets mest omtalade USA-serie.

SVT:s "Uppdrag granskning" och TV 4:s "Kalla fakta" har länge abonnerat på priserna i samhällsklassen. De har varje år några stora och viktiga avslöjanden. Men däremellan kan det bli lite jämntjockt. Kanske är det därför TV 3:s "Insider" vann i år. Ett program som alltid sticker ut hakan-på gott och ont, ibland talar de lite väl högljutt utan att ha något särskilt att berätta.

Är personligen mest överraskad över att TV4:s "c/o Segemyhr" vann i dramaklassen. Visst, komediserien är en lättsam bagatell, men SVT:s utmanare "Graven" och "Om Stig Petrés hemlighet" var riktigt starka serier.

"Parlamentet" vann för femtioelfte gången de två tyngsta priserna. Kanske sista gången, de har tappat oroväckande många tittare under våren.

Fast å andra sidan tycks det ju inte längre finnas något självklart samband mellan tittarsiffror och vinst i den här omröstningen. För hur förklarar man annars Melodifestivalens frånvaro år efter år? Eller ser tv-tittarna det mer som ett evenemang än ett tv-program?

Jan-Olov Andersson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln