Radioblundern i ”Ring så spelar vi”: Fick kollektivt hjärnsläpp

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Som ledtråd till en fråga i Sveriges radio P4:s populära frågeprogramRing så spelar vi” presenterades Riga som huvudstad i Estland.

Många av programmets cirka 1,6 miljoner lyssnare insåg snabbt misstaget och programledare Pernilla Månsson Colt fick pudla i direktsändning.

– Snacka om kollektivt hjärnsläpp på en hel redaktion! säger hon om blundern.

Sveriges radio P4:s musik- och frågesportprogram ”Ring så spelar vi” brukar locka ett snitt på 1,6 miljoner lyssnare på lördagarna.

Många är de svenskar som ringer slussen i hopp om att komma fram till programledaren för en pratstund i etern, möjligheten att önska en låt och förhoppningsvis också svara rätt på en fråga och på så vis vinna ett presentkort.

Pernilla Månsson Colt.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pernilla Månsson Colt.

Under lördagsmorgonen var det lokföraren Kristoffers tur att komma fram till programledare Pernilla Månsson Colt, som skämtade om att han skulle få en riktigt svår fråga.

Och visst fick han det – eftersom frågan var helt felformulerad var den näst intill omöjlig att svara rätt på, vilket många lyssnare reagerade på i sociala medier.

Riga – i Estland?

Frågan gick under rubriken: Kön i Riga. Till den kluringen spelades en låt från en svensk popgrupps nya debutalbum. Kunde Kristoffer svara rätt på vad popgruppen heter, vilket Kö i Riga var en ledtråd till, skulle presentkortet vara hans.

– Riga, i Estland? frågar Kristoffer till en jakandes Pernilla Månsson Colt.

– Jaa.. då måste jag väl säga Estland då, gissar han.

Foto: VitalyEdush / iStockphoto
Riga – inte Estlands huvudstad.
Foto: Galyna Andrushko
Tallinn är huvudstaden i Estland.

Pernilla Månsson Colt svarar att, jo, precis som Kristoffer sa är Riga huvudstad i Estland.

– Så en kö i Riga blir Estrad, det var alltså Estraden vi var ute efter!, säger hon glatt.

Nu skulle det inte dröja många minuter förrän några av programmets miljoner lyssnare reagerade på Sveriges Radios geografifel. Flera hann twittra före låten som Kristoffer önskat tagit slut.

”Nej hörni, Riga är inte huvudstad i Estland” skriver en lyssnare bara sekunder efter att misstaget gått ut i etern.

Riga är huvudstaden i Lettland och inte Estland, vilket frågeredaktionen snabbt insåg efter att de lagt på luren till Kristoffer. Han rings upp igen.

– Kristoffer, det här är så pinsamt vet du. Snacka om kollektivt hjärnsläpp på en hel redaktion! Vi sa fel ledtråd till dig!, säger Pernilla Månsson Colt och fortsätter:

– När låten gick igång tittade jag och producenten på varandra och sa, nämen? Vad hände där? Förlåt, Kristoffer!, säger hon.

Hon tackar också alla lyssnare som snabbt hörde av sig och rättade P4.

Publicerad:

LÄS VIDARE