Ellinor Persson om oron för diabetessjuka sonen

”Det är väldigt jobbigt”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Mamma Ellinor

NÖJE

Som tonåring diagnostiserades Jordan Sörbom med diabetes typ 1.

Nu berättar mamman Ellinor Persson om sin oro i programmet ”Toppar & dalar - En äventyrsresa”.

– Jag tror inte att någon fattar hur fruktansvärt jobbigt det är, säger hon i programmet.

I kvällens avsnitt av TV3-programmet ”Toppar & dalar - En äventyrsresa”, där diabetessjuka korsar Sverige från öst till väst längs polcirkeln, berättar tv-profilen Ellinor Persson om hur orolig hon är för sonen Jordan Sörbom, 22, som har diabetes typ 1.

– Jag tar inte ett samtal till från en främmande person som säger att min son är på väg i en ambulans eller har tuppat av. Att han inte har någon puls. Alltså jag är så utbränd som diabetesmamma. Jag tror inte att någon fattar hur fruktansvärt jobbigt det är, säger hon i programmet.

”Väldigt jobbigt”

Till Nöjesbladet säger hon att personer med diabetes typ 1 hela tiden har döden hack i häl och att det blev extra jobbigt när Jordan, som diagnostiserades med sjukdomen som tonåring, blev vuxen och flyttade hemifrån.

– Det är väldigt jobbigt eftersom jag inte är där. Varje morgon innan jag åkte till jobbet, eller vad jag än gjorde, så gick jag alltid in till hans sovrum och kollade så att blodsockret var med i matchen. Varenda morgon. Det gör jag inte nu, så det jobbigaste är faktiskt att han är vuxen och att jag inte har någon kontroll.

Flera hör av sig

Ellinor Persson tycker att det framställs i programmet som att hon hela tiden frågar sin son om hans blodsockernivåer, vilket hon inte alls anser stämmer överens med verkligheten. Även om de hörs av på telefon dagligen så ställer hon aldrig frågor om hans diabetes.

– Många gånger har det att göra med att jag bara vill höra hans röst, men vi pratar aldrig om hans diabetes och har aldrig riktigt gjort. Han får ställa frågor så svarar jag.

Hon beskriver det som att personer med diabetes typ 1 blivit fråntagna sin frihet och efter att programmet ”Toppar & dalar – En äventyrsresa” börjat sändas har flera hört av sig till henne.

– Jag har fått sån sanslös respons där alla tackar. Jag ger diabetesföräldrar ett ansikte. Vi går på knäna. Vi är så utbrända. Jag lever alltid ett parallellt liv i hjärnan. Sitter jag på en tjejmiddag så har jag ett parallellt liv i hjärnan där jag undrar hur Jordan mår: ”Han ska tydligen dit i dag, han är ensam, han ska sova på hotell, är det någon som fattar om han inte vaknar?”. Du vet, hela tiden de här tankarna.

”Förstår att det har varit mycket för henne”

Jordan Sörbom säger till Nöjesbladet att han förstår sin mammas oro.

– Hon har varit väldigt involverad framför allt i tonåren, kanske inte lika mycket nu då jag inte bor hemma. Men hon bryr sig fortfarande mycket med tanke på hur vuxen jag är. Jag förstår att det har varit mycket för henne med jobbet och allting. Och dessutom med min diabetes ligger och skaver. Men nu tar jag ju ansvar själv så hon kan släppa lite.

Vad har din mamma betytt för dig?

– Helt fantastiskt mycket. Hon har engagerat sig mycket i mitt övriga liv för att förenkla mitt liv så mycket som möjligt. Hon har hjälp till och brytt sig så himla mycket.

”Toppar & dalar – En äventyrsresa” sänds tisdag 5 november 20.00 på Viaplay, TV3 och Viafree.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I sjätte avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” avslöjar veckans gäst Susanne Bostrand hur relationen med Jimmy förstördes efter ett samtal bakom kulisserna.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE