Stellan Skarsgård

Kvinnan som fångade Skarsgård till barnfilm

Av: 

Jan-Olov Andersson

Linda Hambäck ligger bakom barnfilmen ”Gordon & Paddy”.

Linda Hambäck ligger bakom barnfilmen ”Gordon & Paddy”.

Foto: LOTTE FERNVALL

NÖJE

Linda Hambäck, 43, är kvinnan bakom storsatsningen ”Gordon & Paddy”, animerad spänning och humor för barn i 5-8-årsåldern.

Hon är en av få som fått Stellan Skarsgård att göra svensk film under senare år.

– Det var väl en blandning av magiskt tänkande och storhetsvansinne när jag ringde honom, säger hon.

Sedan en vecka tillbaka visas ”Gordon & Paddy” på biografer runt hela landet. Rolig spänning för mindre barn, om en lite trött padda, poliskommissarien Gordon (Stellan Skarsgårds röst) och hans pigga assistent, musen Paddy (Melinda Kinnaman), och deras äventyr.

Linda Hambäck brinner för barnfilmen.

– Jag konsumerar massor av dramaserier och älskar Lars von Triers filmer. Men sådana historier kan jag inte komma på själv. I animationen för barn är man väldigt fri i tanken. Det är som att göra ett stort rörligt collage. Man ger allting kött med röster, musik, ljud och effekter.

– För många barn består konsumtionen av att de sitter med sina telefoner och sin iPad. Film ser man bäst på bio. Det blir också upplevelser att prata om på ett annat sätt.

”Vad blir vår nästa film?”

Hon har jobbat som producent för animerad film, för både vuxna och barn, sedan hon gick ut Dramatiska Institutet 1998. Under senare år har hon också skrivit manus och regisserat, förra året ”Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld”.

Har du själv barn?

– Ja, de är 9 och 14 år och i den åldern så de nästan tycker att den här filmen är lite töntig. Så jag har ”tvingat” dem att göra röster i den. Min man också (skratt).

Men de bärande rösterna görs av Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Felix Herngren. Tunga namn.

Samarbetet med Stellan Skarsgård började med ”Liten Skär och alla små Brokiga” (2012), regisserad av Stina Wirsén.

– Vi hade fått nej på pengar från filminstitutet. Stina och jag satt i min skruttiga bil, jag sa: Vi ringer Stellan Skarsgård! En blandning av magiskt tänkande och storhetsvansinne.

– Efter några dagar var han med. Och då fick vi ja från filminstitutet…
Stellan, Melinda och Felix spelade in sina röster under tre dagar. Och filmades, så att animatörerna kunde inspireras av deras kroppsrörelser.

– Det var lustfyllt. Stellan frågade efteråt: Vad blir vår nästa film? När man jobbat ihop några gånger, skapar man ju relationer. Då får man leka mer tillsammans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

LÄS VIDARE

Stellan Skarsgård: Därför skaffade jag åtta barn

ÄMNEN I ARTIKELN

Stellan Skarsgård

Melinda Kinnaman

Stina Wirsén

Felix Herngren

Lars von Trier