Inte bara det svenska språket som är nyckeln till framgång

KommunFULLmäktige. Tjänstemannen Musse tar sig en rejäl bläcka på kommunens fest i ”Amatörer”.

Till skillnad från allt fler politiska partier har jag inga språkkrav på nyanlända.

Men jag har ett språkönskemål: glöm ­inte att lära era barn ert förstaspråk.

Det är förståeligt att man är ivrig att snabbt komma in i det svenska samhället och förstå alla Rickard Olssons skämt i ”Vem vet mest”. Kanske träffar man en partner att öva svenska med, kanske leder det till telningar, kanske pratar man bara svenska med dem för att de ska känna sig så svenska som möjligt. Kanske har man broderat Moderaternas formulering ”Svenska språket är nyckeln till det svenska samhället” på en väggbonad och vill inte vara föräldern som slarvar bort den nyckeln.

Möjligen var det så kommuntjänstemannen Musses mamma i Gabriela Pichlers bioaktuella ”Amatörer” tänkte när hon kom till Sverige från Sri Lanka. Men nu sitter hon på ålderdomshemmet och har tappat nyckeln. Hon talar bara modersmålet tamil, och kan inte kommunicera med sonen som bara talar svenska.

I en av flera hjärtskärande scener i filmen har Musse införskaffat en språkkurs i tamil, en desperat åtgärd för att, i fyrtioårsåldern, försöka förstå och komma närmare sin mamma.

I en annan scen blir det plågsamt tydligt att Musse, hur bred västgötska han än talar – och den är bred som en -ladugårdsvägg – ändå inte ses som helt och hållet svensk. Tydligen var inte språket allena nyckeln till svenskheten. 

När min pappa kom till Sverige förordade forskningen att ett enda språk skulle talas med barnen, och följaktligen språkades det inte på serbokroatiska i vårt hem.

När pappa dog förra året hade han inte tappat sin svenska, men nog hade jag och mina syskon kommit honom ännu närmare om vi hade behärskat hans modersmål. Liksom Musse har jag harvat på med språkkurser här och där, men det är förstås inte samma sak.

I dag vet man att tvåspråkighet inte bara gör en bättre på båda språken, utan även leder till ökad empati och bättre psykisk hälsa. Rena hälsokuren, alltså. Så snälla nyanlända, glöm inte att det inte bara är just det svenska språket som är nyckeln till framgång, utan också ert modersmål.

Följ ämnen i artikeln