SVT hack i häl på Bah Kuhnke

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2020-11-09

Juli 2019 intog de sina platser i Bryssel. Alice Bah Kuhnke (MP) är en av fyra hyfsat unga svenska EU-parlamentariker vars tillvaro skildras i SVT-serien "Bryssel calling" .

– Vi vill gärna att väljarna ska se vad vi gör med deras förtroende, säger hon.

Hur skiljer sig livet som folkvald i Bryssel från det som ledamot i den svenska riksdagen? "Bryssel calling" följer två erfarna svenska EU-parlamentariker, Fredrick Federley (C) och Jytte Guteland (S), och två nybörjare, Sara Skyttedahl (KD) och Alice Bah Kuhnke.

Den tidigare kulturministern hoppas ge väljarna en bild av hur hon och hennes kollegor "bär väljarnas önskningar in i parlamentet och in i de beslut som påverkar väljarnas vardag".

– Det var därför jag tackade ja till att ha kameramännen bakom mig i så otroligt många timmar, jag glömde till och med bort dem. Flera gånger fick jag be kameramannen om ursäkt när jag upptäckte att jag hade mikrofonen med mig in på toaletten. Det är verkligen dokumentärt och transparent, säger hon.

TT: Vilken är den vanligaste missuppfattningen om EU-parlamentarikernas vardag?

– Jag tror tyvärr att många väljare inte vet vad EU är och gör. Därför hoppas jag att vi ska kunna ge inblickar i det. Vi tar många beslut som vi arbetar med under lång tid och som berör människors vardag.

– Det finns också en nidbild om att det skulle var väldigt glamoröst, men det är det är inte.

Hård kamp

Dokumentärserien följer de fyra under ett år av brexitförhandlingar, miljömöte i Madrid och covid-19. Inledningsvis kämpar de för att få platser i de utskott som de behöver ha för att alls kunna leva upp till sina vallöften hemma i Sverige. Högst upp på Alice Bah Kuhnkes önskelista står en plats i Libe – utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikesfrågor. Där konkurrerar hon med över 30 gröna EU-parlamentariker om blott fem platser.

– Det var en oerhört tuff kamp. Man fick förhandla och hålla brandtal.

Hemmajobb

TT: Har du övergivit kulturfrågorna?

– Absolut inte, men kulturen är enligt EU:s stadgar nationell politik. Vi valde utskott där vi kunde göra störst skillnad. Jag ville arbeta med det som EU stiftar lagar om.

Just nu är parlamentet coronastängt november ut. Parlamentarikerna jobbar hemifrån och ska till och med debattera via länk, berättar Alice Bah Kuhnke.

– Att varje dag få arbeta med lagar som berör hundratals miljoner européer är enormt tillfredsställande, spännande och svårt. Utmattande, utmanande och angeläget.

"Bryssel calling" har premiär i SVT1 tisdag 10 november.