Pär Lernström i tårar under besöket hos gatubarnen i Dhaka

”De har inte i sitt vokabulär at prata om drömmar”

Av: Rasmus Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Pär Lernström blev djupt berörd av sitt besök till Bangladesh huvudstad Dhaka.

Inför galan ”Världens viktigaste kväll – och roligaste” gjorde han ett reportage där han träffade barn som bor på gatan.

– Jag kände total meningslöshet, säger han.

”Världens viktigaste kväll – och roligaste” leds av Jenny Strömstedt, 47, och Daniel Norberg, 30. Det kommer inte vara någon publik, men TV4-programledaren Pär Lernström, 39, menar att den viktigaste publiken sitter hemma.

Under galan kommer tv-publiken bland annat få följa med på olika reportageresor. Lernström har besökt Dhaka i Bangladesh där han möter barn som lever på gatan.

– Jag tänkte att det kanske skulle finnas någon form av skyddsnät för dem som bor där, men det är ju helt fruktansvärt. Det är ett land som är så extremt överbefolkat, säger han.

Pär Lernström.
Foto: Pontus Orre
Pär Lernström.

”Vardagen en ständig skräck”

I reportaget besöker han en busstation i Dhaka där många barn bor. Han möter bland andra Sagor, 12, som sover i en trappa på busstationen.

– Vardagen innebär en ständig skräck. Där jag besökte bodde familjer på en busstation och runt om var det som en stor sopstation på grund av att folk slänger skräp överallt. Där letar barn skrot, mat och framför allt grejer de kan sälja som burkar och flaskor. Allt för att ha råd med mat, säger han.

Foto: Pontus Orre
Pär Lernström hos gatubarnen i Dhaka.

”De har inte resurserna”

Pär Lernström blir djupt berörd och börjar gråta av mötet med barnen och deras utsatta situation.

– Jag kände total meningslöshet. Jag har upplevt sorg i mitt liv, men det finns inte ens någon anledning till att orka tänka på en lösning. De här barnen har inte i sitt vokabulär att prata om drömmar. De har inte resurserna att värdera ett människoliv, det har vi. Det är så vanligt att folk bor på gatan där och fattigdomen och misären är så påtaglig, säger han.

Foto: Pontus Orre
Pär Lernström hos gatubarnen i Dhaka.

”F tak över huvudet”

Han besöker också ett Child Friendly Shelter Home som Unicef stödjer. Där får barn som vanligtvis bor på gatorna möjlighet att sova och vara barn medan ett personalen letar en långsiktig lösning.

– Det är ganska vanligt att barnen misshandlas i hemmet, både psykiskt och fysiskt. Men i dessa hem får barnen tak över huvudet och tas hand om av vuxna människor. De får gå lite i skolan och lära sig att ta hand om sin hygien.

”Världens viktigaste kväll – och roligaste” sänds klockan 20:00 den 4 maj på TV4 och TV4 Play.

Foto: Pontus Orre
Pär Lernström hos gatubarnen i Dhaka.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN