”Parasit” vinnare på ljummen Oscarsgala

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Regn som läckte in på röda mattan och ett kylslaget Los Angeles hindrade inte stjärnorna från att ta sig till Dolby Theatre i Los Angeles, där Oscarsgalan precis har inletts.

Större delen av galan kan beskrivas som sval – om än välproducerad – trots en vass inledningsmonolog från Steve Martin och Chris Rock.

Sydkoreanska "Parasit" blev kvällens stora vinnare.

”Parasit” blev k
Foto: Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
”Parasit” blev k

Los Angeles var ovanligt kyligt den här eftermiddagen, med ynka 13 grader och regnskurar. Ett tält som skulle skydda kändisarna på röda mattan började strax innan de första kändisarna anlände att läcka vatten, och brandkåren skickades till platsen för att kontrollera hållfastheten.

"Vi har vår första läcka", skämtade en användare på Twitter.

Regnskurarna verkade dock inte få skådespelarna och de övriga som anlände till galan nedslagna.

Steve Martin och Chris Rock skämtade ganska vasst i öppningsmonologen, och undvek inte att ta upp en del av de kontroverser som omgärdar galan, bland annat bristen på mångfald.

– Jag tycker att det är något som saknas i år, sade Martin.

– Vaginor? svarade Rock, och drog med sig skrattsalvor.

Även Nathalie Portman markerade mot frånvaron av kvinnor bland nomineringarna, genom att bära en Diormantel broderad med namnen på kvinnliga regissörer. Endast män har nominerats i regissörskategorin i år.

Men generellt har det inte varit några större utsvävningar, utan de flesta nöjde sig med små gliringar från scenen.

Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Laura Dern vann priset som årets bästa kvinnliga biroll.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Idina Menzel, som gör rösten till Elsa i originalversionerna av "Frost"-filmerna fick sällskap på scenen av nio skådespelare som gestaltat Elsa på andra språk.

Pitt och Dern prisade

Renée Zellweger tog emot priset som bästa kvinnliga huvudroll för sin version av "Judy", och Joaquin Phoenix blev den andre skådespelaren som prisades för sin tolkning av Batmans nemesis "Joker" (Heath Ledger prisades postumt 2009).

– Jag har varit självisk, jag har då och då varit grym (och) svår att jobba med. Så många av er i det här rummet har gett mig en andra chans, sade Phoenix som tog emot karriärens första Oscar.

Brad Pitt tog emot aftonens första prestigefyllda pris. Han skojade syrligt om riksrättsrättegången som pågått i USA mot president Donald Trump, där den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton inte kallades som vittne.

– De sade att jag har 45 sekunder på mig här. Det är 45 sekunder mer än vad senaten gav John Bolton, sade Brad Pitt när han tog emot statyetten för bästa manliga biroll, hans första Oscar som skådespelare. Han var en av dem som 2014 fick priset för bästa film som producent för "12 years a slave".

Laura Dern fick fira sin 54-årsdag några timmar för tidigt, genom att ta hem bästa kvinnliga biroll för sin insats i skilsmässodramat "Marriage story".

– Det här är den bästa födelsedagspresenten någonsin, sade Dern.

Det var strömningsjätten Netflix andra pris för kvällen, efter att ha plockat hem bästa dokumentär för "American factory".

Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Regina King överlämnar priset till Brad Pitt för bästa manliga biroll.

Tio Elsor på scenen

Idina Menzel, som gör rösten till Elsa i engelska versionen av "Frost"-filmerna, framförde "Into the unknown", tillsammans med nio andra skådespelare som gestaltat Elsa på andra språk, bland annat norska Lisa Stokke.

– Jag känner ett enormt ansvar gentemot unga flickor och pojkar som sjunger sångerna och kanske tar in budskapet om självförtroende och möjliggörande. I dag firar vi det globala genomslaget för sången, säger Menzel till tv-kanalen E!:s reporter från röda mattan.

Båda manuspriserna gick till utlänningar. Sydkoreanska Bong Joon-Ho och Han Jin-Won tog emot originalmanuspriset för "Parasit”, medan nyzeeländska Taika Waititi tog emot priset för bästa manus efter förlaga för ”Jojo Rabbit”.

– Att skriva ett manus är alltid en sådan ensam process. Vi skriver aldrig för att representera vårt land, sade Bong Joon-Ho på koreanska innan han efter tolkens översättning tillade:

– Det här är den första Oscarsstatyn till Sydkorea.

Bong Joon-Ho blev senare kvällens stora vinnare när han tog emot priserna för bästa internationella långfilm, bästa regi och galans finaste pris för bästa film.

Foto: Richard Shotwell/AP/TT
En av de yngre deltagarna på Oscarsgalan är tioåriga Julia Butters från "Once upon a time in Hollywood".

Flera priser till "1917"

Krigsfilmen "1917", en av favoriterna inför kvällen med tio nomineringar, är gjord som om den vore inspelad i en enda lång tagning. Filmen prisades också för flera tekniska priser, bland annat bästa foto, bästa specialeffekter och bästa ljudeffekter.

Det var svagt med svenskkopplingar under galan, speciellt eftersom svensk-amerikanska kortfilmen "Life overtakes me" blev utan pris för bästa korta dokumentär.

Udda fågel

Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/TT
Billie Eilish ska uppträda på Oscarsgalan.

Billie Eilish, Eminem och Elton John är några av artisterna som uppträder på årets Oscarsgala. Eilish tog hem flera priser tidigare i år på Grammygalan. Hon sade i tv-intervjuer vid den tillställningen att hon kände sig som en udda fågel. Och hon har inte hunnit vänja sig vid glamouren inför Oscarsgalan, där hon stack ut med sitt grönsvarta hål, långa svarta naglar och bylsiga mjukiskläder från Chanel.

– Jag känner på samma sätt nu, men till och med ännu mer. Det här är galet, så galet, säger sångerskan.

Publicerad:

LÄS VIDARE