Kidman - rättvis vinnare

Räkna med att det kommer att firas på Ronnums Herrgård i Trollhättan, när Nicole Kidman återvänder dit.

Golden Globe-galan blev en stor triumf för henne.

Hon vann – mycket rättvist – skådespelarpriset och ”Moulin Rouge” framstår nu som en av favoriterna inför Oscars-galan.

Golden Globe-galan borde, förstås, inte alls ha en status som ens är i närheten av Oscars-galan. The Hollywood Foreign Press Associaton, som nu delade ut priset för 59:e gången, består av ett antal – de är faktiskt inte fler än 91 personer – utländska filmskribenter som är bosatta i eller kring Los Angeles.

Men genom smart marknadsföring, genom att galan tv-sänds i en av de stora amerikanska kanalerna och genom att Hollywoods filmkändisar faktiskt gärna dyker upp på galan, har den fått stor betydelse.

Man brukar säga att ett pris eller en nominering är ett bra tecken på hur det sedan ska gå på Oscars-galan.

Ett skäl till att stjärnorna gillar galan, är förstås att man delar ut fler priser än på Oscars-galan.

Dels har man två stora filmpriser, både för bästa drama och för bästa musikal eller komedi.

Dels delar man även ut priser för bästa tv-serier, miniserier och långfilmer gjorda direkt för tv. Och så är själva galan lite mer informell, lite mindre tråkig, än Oscars-galan.

De nominerade och deras vänner sitter vid bord och äter och dricker under själva galan.

För tv-tittarna blir det ingen maratonsändning; årets gala (Canal+ direktsände här i Sverige) var bara drygt två timmar lång och innehöll i princip inget annat än prisutdelningar i en rasande fart. Kändisfaktorn var hög, nästan hela Hollywood var där, med Tom Hanks och Steven Spielberg i spetsen (de fick för övrigt pris, för sin tv-serie ”Band of brothers”).

Tre vinnarfilmer framstår nu som lite av favoriter inför Oscars-galan:

”A beautiful mind”, som är sådär lagom seriös för att tilltala Oscars-juryn.

Fick fyra priser här, bland annat för bästa skådespelare, fast frågan är väl om den konservativa Oscars-juryn låter kaxige Russell Crowe vinna två år i rad, han fick ju en statyett i fjol för ”Gladiator”.

En annan film som liksom ”smugit upp” lite i skymundan är familjedramat ”In the bedroom”. Fick ett pris här, för Sissy Spaceks skådespeleri.

Och så ”Moulin Rouge”, som bara blev en hyfsad publikframgång i USA men en riktigt stor sådan utomlands. I Sverige har till exempel över 300 000 sett den.

Det gick inte att ta miste på den glädje regissören Baz Luhrmann, Nicole Kidman och Ewan McGregor visade under galan. Där fanns inga sura miner ens hos McGregor, trots att han förlorade i sin klass, till Gene Hackman.

Många har trott att filmmusikalen var död som genre, men det här gänget har verkligen inte bara blåst liv i genren, utan också förnyat den. Nicole Kidman var ju även nominerad i dramaklassen, för skräckfilmen ”The others”, producerad av exmaken Tom Cruise.

Men det är nog ganska givet att hon hellre vann för ”Moulin Rouge”.

Hon är med största säkerhet nöjd med sin blixtvisit och kan nog räkna med att Stellan Skarsgård och de andra firar av henne, när hon återvänder till Trollhättan och inspelningen av Lars von Trier-filmen ”Dogville”.

Några andra noteringar från galan:

Inget pris till Lasse Hallströms ”Sjöfartsnytt”. Men det var heller inte väntat, efter det svala mottagande filmen har fått i USA.

En lite överraskning var det väl att favorittippade ”Amelie från Montmartre” INTE vann priset som bästa utländska film. Plötsligt känns inte en av de mest ”säkra” Oscars-statyetterna längre lika säker?

De stora Hollywood-galorna brukar också vara lite av en modevisning. Men ingen av de kvinnliga stjärnorna hade något uppseendeväckande á la Jennifer Lopez helt genomskinliga klänning.

Mest urringad var Andie MacDowell, fast mer på ett smakfullt än vulgärt sätt.

Kevin Spacey berättade själv om sin lite märkliga slips, som hade ett porträtt på en, för många, okänd man.

Det var Ted Demme, 38-årig filmregissör, som hastigt avled i en hjärtattack nyligen.

Spacey fick hela salongen på Beverly Hilton Hotel att utbringa en skol för den avlidna regissören.

Den enda som verkade vara där lite motvilligt var skådespelaren Ralph Fiennes, som delade ut pris till bästa regissör (Robert Altman).

– Min agent har sagt åt mig att le på scenen. Annars ska han sparka mig i arslet, sa Fiennes.

Bäst representerad var annars tv-serien ”Sex and the city”.

När den vann pris som bästa serie i komediklassen, var det inte bara de fyra kvinnliga stjärnorna, utan en hel hög med manusförfattare, regissörer och producenter som klev upp på scenen.

Följ ämnen i artikeln