— Spännande med fri arkitektur

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-24

Världsutställningen gör starkt intryck på kungen

SHANGHAI. Kungen är för en mer lekfull arkitektur.

De många annorlunda skapelserna vid världsutställningen i Shanghai har gjort starkt intryck på honom.

– Jag tycker det är jätteroligt och spännande med ganska fri arkitektur. Man skulle vilja se något liknande i Stockholm, säger han.

Många av de länder som har byggt egna paviljonger vid världsutställningen Shanghai Expo 2010 har tagit ut svängarna rejält. Australien har ytterväggar som ser ut som torr öken, Islands paviljong verkar gjord av is. Det finns runda hus, påkostade hus och rena tempel - som Thailands.

Sveriges är mer anonym, till det yttre.

– Den svenska paviljongen tycker jag är trevlig, vi har ett litet annat koncept skulle jag säga, vi vill gärna framföra ett budskap. Även om andra paviljonger har haft vissa ambitioner att det rör sig om city och det här, tycker jag att vi har ett bra budskap, innovation, säger kung Carl Gustaf.

Stort publiktryck

Men det är inte bara byggnaderna som etsat sig fast hos kungen. Flera gånger under gårdagens presskonferens återvände han till de ofta timslånga köer som uppstår av det stora publiktrycket vid världsutställningen.

– Det finns ju väldigt många man skulle vilja hinna med men tyvärr, det har jag inte hunnit. Ändå har jag haft denna förmån att få gå före alla andra, jag vet att köerna är enorma. Det finns ett enormt intresse.

”Det är inte något påklistrat”

Besöket vid världsutställningen blev avrundningen på Sverigeveckan i Kina, med möten med höga politiska och näringslivsledare i både Peking och Shanghai. Även näringsminister Maud Olofsson har deltagit i evenemangen.

– Vi har fått en väldigt god uppslutning, vi har fått träffa de människor vi har velat och det känns som att det finns ett ärligt intresse för Sverige och vad Sverige står för rent generellt. Det känner man att det inte är något påklistrat, säger kungen.

Näringslivet har flera gånger poängterat hur viktig kungen är som dörröppnare utomlands.

– Det är väl bra, eller hur? Det är ju självklart att man ska jobba tillsammans för Sverige. Det är ett team, ett jätteteamwork, säger han och påpekar att näringslivet i sin tur hjälper honom att få träffa intressanta personer, speciellt inom teknikområdet som han är mycket intresserad av.

Sverigeveckan har bekostats av staten och näringslivet tillsammans. På samma sätt har världsutställningen, som kostar 150 miljoner kronor, finansierats. Expot med alla sina byggnader plockas ned den sista oktober. Vad som sedan händer med det material som Sverige har använt är ännu inte bestämt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln