En skräckfilm för de allra modigaste

Leonardo DiCaprio är aktuell med höstens mest obehagliga thriller.

Eller är det snarare en skräckfilm som får blodet att frysa till is i ådrorna.

Det är åtminstone en film som bara de allra modigaste kommer att våga se.

I Johan Hiltons nyutkomna ”Monster i garderoben” - en bok som handlar om Anthony Perkins, känd för sin roll som Norman Bates i ”Psycho” - går det att läsa hur publiken, när filmen går upp på bio under 1960, springer skrikande runt i salongen. Vissa svimmar i stolarna. Så obehaglig anses Alfred Hitchcocks psykologiska skräckis vara.

Lite så tänker jag att reaktionerna skulle bli om ”Cowspiracy” visades på en bioduk i en sal där åskådarna inte själva kan stänga av när det blir för jobbigt att se.

Den 15 september hade dokumentären, där skådespelaren och miljö- och djuraktivisten Leonardo DiCaprio står som exekutiv producent, premiär på Netflix.

Jag vet inte hur många som kommer att se hela filmen; som kommer att vilja se den. För det handlar ju givetvis om att vilja fortsätta när det blir som mest obehagligt.

I ”Cowspiracy” dyker dokumentärfilmarna Kip Andersen och Keegan Kuhn ner i kött- och mejeriindustrin och reder ut dess ansvar i dödandet av vår jord.

Det som fått Andersen att inse att han själv inte gjorde tillräckligt för miljön - trots att han var en modern människa som duktigt sopsorterade och cyklade i stället för att åka bil - var en rapport från FN. I rapporten slås fast att boskapsuppfödning orsakar mer växthus­gaser än hela transportindustrin tillsammans. Vi pratar bilar, lastbilar, tåg, skepp och flygplan.

”Cowspiracy” är full av sådan förfärande fakta.

Det regnar siffror och grafer. Information som att en 100 gram lätt hamburgare kräver 2 500 liter vatten i sin produktion. Att äta en hamburgare är alltså som att duscha i två månader. Hur många hamburgare kommer att ätas i Sverige bara under denna helg?

Man vill springa runt i rummet av domedagspanik. Svimma i tv-soffan av skräcken.

Till detta kommer thriller­ingrediensen.

För vilka är det egentligen som vill tysta ner detta?

Köttindustrin som världens klimatförövare är givetvis inte ett populärt ämne. Inte bara för att det tvingar människor till förändringar som de inte alltid vill behöva göra utan snarare för att det finns stora ekonomiska makter där bakom.

”Cowspiracy”-skaparna försöker bena ut varför stora miljö­organisationer som Greenpeace inte går ut med kött- och mejeri­industrins miljö­mord. Är de rädda för att mista medlems­avgifter från de som inte vill släppa köttet och mjölken?

Eller är det andra krafter som trycker på? Vilka är de lobbygrupper som gör att statliga avdelningar inte vill säga som det är?

Och varför drar filmens ursprungliga finansiärer sig plötsligt ur projektet?

”Cowspiracy” är en film som bara de allra modigaste kommer att våga se klart. Det är en film som inte erbjuder någon underhållning utan endast krav.

Det är klart att det därför är enklare att titta på ett avsnitt av, låt säga, postapokalyptiska serien ”Walking dead” i stället.

Skräck men som fiktion. Inget som kräver något.

Kristin korar

VECKANS favoriter:

... ”Shake it off”. Ryan Adams cover på Taylor Swifts hit är vecka 39:s finaste. Allvaret! Alt-countryn! Och den trevliga syntslingan.

... Saga Norén. Vem behöver de stereotypa alkoholiserade manskommissarierna när ”Brons” hjältinna finns? I morgon är det dags för Sveriges mest rättframma utredare att paras ihop med en ny dansk kollega.

... Thomas Turgoose. Han var 13 när han dök upp som ”Shaun” i Shane Meadows mästerliga ”This is England”. Nu rullar ”This is England ’90” på brittisk teve. Samma Shaun men tio år senare.

Lundell listar 3 händelser i veckan

1 Bokmässan! Den har anklagats för att vara en kändismässa men låt oss hoppa över Alex & Sigge-chartrade Göteborgståg och fokusera på mässans höjdpunkt: samtalet med Broder Daniels tre kvarvarande medlemmar. I morgon samlas Henrik Berggren, Lars Malmros och Theodor Jensen och av publikintresset att döma borde man nästa år ha Broder Daniel som tema på hela mässan. Förslag nummer 2: Döp om allt till Shoreline-mässan.

3 Dramadrottningen Moz! Artister är förvisso lite som barn - dramatiska. Säger en sak ena sekunden bara för att ändra sig i nästa. Så att Mor­rissey - en av popvärldens skickligaste dramadrottningar - i måndags kväll gjorde sitt livs sista spelning i sitt forna hemland Storbritannien är kanske inget att hänga upp sig på. Artister brukar ju göra så. Inte bara gillat att stå på en scen utan också ställa till med en.

2 Gamla Liv! Hennes ålder har gjort henne för gammal för Hollywood. Det säger i alla fall Liv Tyler själv i en intervju i magasinet More. Den 38-åriga skådespelerskan beklagar sig över att det inte längre finns några intressanta roller för henne. Ja förutom att spela fru till någon intressant roll då. Samma sak sa den ett år yngre Maggie Gyllenhaal i våras efter att hon dömts ut som för gammal att spela flickvän till en 55-årig man.