Paul Simon: Ser fram emot att besöka Sverige

Publicerad 2012-05-09

”Jag känner mig hedrad” Popikonen Paul Simon är en av pristagarna som kommer till Stockholm i augusti.

En världsledande cellist och ett popgeni.

Yo-Yo Ma och Paul Simon får årets Polarpris.

– Jag ser fram emot mitt Stockholmsbesök, hälsar Simon till Nöjesbladet.

Yo-Yo Ma.

Det blir giganterna Yo-Yo Ma, 56, och Paul Simon, 70, som tar emot årets Polarpris ur kung Carl XVI Gustafs hand senare i år.

Yo-Yo Ma lyfts fram som ”vår tids ledande cellist”. Han har gjort sig känd för att våga gå över gränserna, både vad gäller genrer och rent geografiskt.

– Han vågar tolka stycken så att de ibland blir som nya. Det har han fått kritik för men det gillar jag. Han är en klassisk rockstjärna, säger prisnämndens ordförande Alfons Karabuda.

Filmmusik

Yo-Yo Ma spelar cello på soundtracket till filmen ”Crouching tiger, hidden dragon” och har synts i ”Vita huset” och ”Simpsons”.

Paul Simon är en legendar både som soloartist och som ena halvan av Simon and Garfunkel.

”Ingen annan har gjort sig mer förtjänt av epitetet ’world class songwriter’”, skriver juryn.

Får en miljon kronor var

– Jag känner mig hedrad av att vara en del av de framstående Polarprisvinnarna. Jag ser fram emot mitt besök i Stockholm i augusti, hälsar Paul Simon till Nöjesbladet.

Priset instiftades av Stikkan Andersson 1989 och delas ut vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 28 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pris­tagare.

Tidigare pristagare

2011: Kronos Quartet & Patti Smith

2010: Ennio Morricone & Björk

2009: José Antonio Abreu & El Sistema & Peter Gabriel

Menyn på prisbanketten

Förrätt: Västerbottenostpaj med sikrom och vispad crème fraiche samt terrin på lättrökta havs­kräftor med marinerade gulbetor och citrongelé.

Huvudrätt: Stekt rapphöna med kantarellfärserat lår serveras med glaserad gul morot och jordärtskocka, inkokt schalottenlök och naturlig anklevergräddsås samt örtrostad liten potatis.

Dessert: Mousse på sensommarhallon på mörk choklad­botten med tryffel på Ashanti­choklad samt sorbet på citron och hallon.