JLC-guldet kan ha förskingrats på 90-talet

60 kilo försvann i stor skandal

Publicerad 2024-03-26

Striden om JLC-guldet tar en ny vändning: Delar av tackorna kan komma från en svindlerihärva på 90-talet, skriver Göteborgs-Posten.

Över 60 kilo guld försvann och flera svenska småsparare förlorade pengar.

– Har ni hittat mitt gamla guld? säger en av dem till GP.

Den uppmärksammade striden om guldtackorna som hittades i Lucas Simonsson och Carl Déman från humorgruppen JLC:s hus i Mölndal fortsätter – och tar en ny vändning.

En kartläggning som Göteborgs-Posten gjort visar att en del av tackorna kan ha sitt ursprung i en 30 år gammal svindleriskandal där flera svenska småsparare förlorade sina investeringar.

1993 gick bolaget Tammstorp futures, som hade uppmanat kunder att investera kontanter, lämna in guld eller att själva köpa guld, som företaget skulle förvara tills kunderna ville sälja, i konkurs. I samband med det försvann 60 kilo guld som spararna aldrig fick tillbaka.

Humortrion JLC består av Lucas Simonsson, Carl Déman och Jonas Fagerström (som inte är med i fastighetsbolaget). De två förstnämnda äger huset där guldet hittades. Arkivbild.

”Kundernas guld blandades ihop”

Det kan vara delar av det guldet som hittades i JLC:s hus i oktober förra året. På insidan av av förvaringsväskor som upptäcktes på vinden finns en stämpel med texten ”Tammstorp AB”.

– Det är väldigt många år sedan, men jag ledde ju den utredningen. Som jag minns det var allt runt bolaget otroligt rörigt. Kundernas guld blandades ihop och det var svårt att reda ut alla turer då bokföringen inte stämde. Som jag minns det kunde vi aldrig riktigt komma fram till var alla tillgångar försvann, säger Kenneth Larsson, 76, tidigare åklagare på Ekobrottsmyndigheten till GP.

En 85-årig man som blev av med sina besparingar skulle haft guld värt två miljoner kronor idag om bolaget inte svindlat honom. Han överväger nu att ta kontakt med advokat.

Innan sin konkurs uppmanade Tammstorp Futures kunder att lämna in sitt guld till bolaget, skriver GP. Annonsen publicerades i DN i april 1993.

Kilovis med guld och platina hittades i ett gömt utrymme i ett nyköpt hus i Mölndal. Bild från polisen.

Advokaten: Osannolikt

De flesta serienumren på guldtackor från svindleriskandalen som GP har undersökt stämmer inte överens med de som finns ingraverade på tackorna som hittades i Mölndal, men ett nummer gör det.

– Jag skulle säga att det är sannolikt skulle kunna vara samma tacka, men eftersom flera tillverkare använder sig av samma system för serienummer går det inte att säga med säkerhet. Tackan som omnämns i de gamla handlingarna kan alltså även komma från en helt annan tillverkare, säger guldexperten Michel Ruflig till tidningen.

Ann-Christin Hemsedahl, advokat till hussäljarens två syskon, tror inte på teorin. Hon säger till GP att det är osannolikt att guldet är förskingringsgods.

Aftonbladet har sökt JLC:s advokat Johan Utternäs som inte vill kommentera uppgifterna samt Lucas Simonsson och Carl Déman.