Kourtney Kardashians bisarra sperma-uttalande toksågas av experter

Fertilitetsläkaren: ”Dummaste jag någonsin har hört”

Kourtney Kardashian säger att hon har fått läkarrådet att dricka Travis Barkers sperma fyra gånger i veckan – för att öka chansen att bli gravid.

Nu toksågas uttalandet, som helt saknar vetenskapliga bevis.

– Nej, nej, nej. Jag har hört mycket galenskaper i den här branschen men det här är nog det tokigaste jag har hört, säger fertilitetsläkaren Jan Holte.

I den nya säsongen av ”The Kardashians” får tittarna följa med när det nu gifta paret Kourtney Kardashian, 43, och Travis Barker, 46, försöker skaffa barn, bland annat genom IVF-behandlingar.

I det senaste avsnittet delar Kourtney Kardashians med sig av ett spektakulärt läkarråd i samband med hennes fertilitetsresa. Det är när Kourtney Kardashian får frågan om vad status är med hennes sköldkörtel som hon säger att hon inte minns om läkaren sa att det var underproduktion eller överfunktion i sköldkörteln. Och så säger hon plötsligt:

– Men han sa till oss, eller han sa till mig, att något som kan hjälpa med det är att dricka Travis sperma typ fyra gånger i veckan.

– Jag älskar den här läkaren, säger Travis Barker då och skrattar.

Citatet spreds som en löpeld i nyhetsartiklar och på sociala medier.

Kourtney Kardashian och Travis Barker.
Kourtney Kardashian och Travis Barker.

Experterna: ”Tokigt ur alla aspekter”

När Aftonbladet frågar två experter om det skulle hjälpa sköldkörteln att dricka sperma fyra gånger i veckan, och därmed öka chansen för att bli gravid, toksågas påståendet.

Jan Holte.
Jan Holte.

– Nej, nej, nej. Jag har hört mycket galenskaper i den här branschen men det här är nog det tokigaste jag har hört. Det är så tokigt ur alla aspekter. Om man har en sköldkörtelproblematik så är det lätt att se i vanliga labbprover. Har man en underproduktion i sköldkörteln, vilket inte är helt ovanligt, så ska man bara tillföra sköldkörtelhormon. Har man en överfunktion är det lite krångligare, då måste man behandla det först, säger Jan Holte, fertilitetsläkare på Carl von Linné Kliniken, och fortsätter:

– Men det här... jag har hållit på med det här i 35 år och det här tar priset, det är bland det dummaste jag någonsin har hört. Och då är det ändå så att det finns mycket galenskaper i den här branschen, mycket tokerier som dyker upp. Även i läkarbranschen finns det de som startar små kliniker och hittar på grejer och extrabehandlingar som inte har någon som helst funktion för fertiliteten, det fenomenet har ökat även i Sverige.

”Aldrig hört talas om”

Aleksander Giwercman.
Aleksander Giwercman.

Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet och överläkare, blir också förvånad när Aftonbladet läser upp vad Kourtney Kardashian säger.

– Jag har aldrig hört talas om det här. Det är ingenting som man pratar om när man åker på möten med folk som är experter på spermier och fertilitet heller kan jag säga. Det här tror jag inte på, det finns ingenting fysiologiskt som skulle kunna förklara det heller.

Även i internationella medier sågar flera fertilitetsexperter uttalandet, skriver bland andra Insider och brittiska Metro.

– Det här är något som sades för att chocka och för uppmärksamheten, men det kan vara mycket skadligt och sårande för människor som går igenom sin egen fertilitetskamp och letar efter information, säger den New York-baserade fertilitetsläkaren och specialisten Lucky Sekhon till Insider.

Kourtney Kardashian har sedan tidigare barnen Mason, 12, Reign, 7, och Penelope, 9, från sitt tidigare förhållande med Scott Disick. Travis Barker har sonen Landon, 18, och dottern Alabama, 16, med exfrun Shanna Moakler och han har även styvdottern Atiana, 23.

Kourtney Kardashian och Travis Barkers bröllopsceremoni i Italien förra helgen.
Kourtney Kardashian och Travis Barkers bröllopsceremoni i Italien förra helgen.
Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE