Tengner om vännen Alice Cooper: ”Söp ju ner sig”

Anders Tengner varvar recept med anekdoter i kokbok

Publicerad:

NÖJE

I slutet av 70-talet drack Alice Cooper så mycket alkohol att han nästan fick en dödsdom – men maten räddade honom.

Detta berättar han om i vännen Anders Tengners kokbok som släpps i dag.

– Han sa: ”när jag började kräkas blod insåg jag att det var slut med supandet”, berättar Tengner.

1 av 3 | Foto: Tallee Savage fotograf
Anders Tengner har skrivit en en kokbok i vilken han har pratat med flera rockstjärnor.

Under nära 40 år har författaren och nöjesjournalisten Anders Tengner, 56, knutit kontakter med rockstjärnor världen över. Samtidigt har hans matintresse aldrig slocknat. Nu kombinerar han dessa ämnen i boken ”Ät som en rockstjärna”.

För författaren själv är det en smått absurd känsla, då han från början hade ambitionen att bli en stjärnkock.

– Jag gick faktiskt kockgymnasiet men rocken satte klorna i mig. Jag ångrar inte den vägen, men hela mitt liv har jag lagat mat hemma, säger han.

Lita Ford och Roger Glover öppnar upp

Anders Tengners första live tv-framträdande är något av en svensk klassiker. Då debatterade han det kontroversiella hårdrocksbandet W.A.S.P. med Siewert Öholm i ”Svar direkt”.

Efter det har han själv intervjuat mängder av rockstjärnor och i boken avslöjas det nya detaljer om flera av hans rockiga bekanta. Det blir en speciell stämning på samtal som hålls i ett kök, menar han.

Lita Ford, 59, pratar väldigt öppet om hur hon gick igenom en fruktansvärd skilsmässa och att hon förlorat vårdnaden över sina barn. Det är sånt som inte alls dykt upp i en vanlig rockintervju. Jag och Roger Glover, 71, käkar middag ihop och ändå, efter alla dessa år, dyker det upp avslöjanden om Deep Purple som man inte visste tidigare.

Vännen Alice Cooper räddades av maten

Mycket fokus får även Alice Cooper, 69, som Anders Tengner känt i många år och som han i dag betraktar som en vän. Cooper driver sedan 1998 en egen restaurang i hemstaden Phoenix.

Anders berättar att just maten blev Alice Coopers räddning från alkoholmissbruket.

– Han var ju väldigt illa däran faktiskt. Han fick nästan en dödsdom i slutet 70-talet, början av 80-talet. Han söp ju ner sig. Han sa det: ”när jag började kräkas blod insåg jag att är det var slut med supandet”. Så han lade in sig på torken. Nä han kom ut var han fri, men han var tvungen hitta något annat att ersätta spriten med och då blev det just god mat.

Den enorma korven jämförs med Tommy Lee

Även om de är vänner tycker Anders fortfarande att det känns lite surrealistiskt när Alice Cooper bjuder på paradrätten från sin restaurang. Kanske har det att göra med storleken på maträtten, som går under namnet ”The big unit”.

– Alltså, han lagar en halvmeter lång varmkorv och det är så mycket mat. Det går ju inte att äta upp den. Han jämför den själv med trummisen i Mötley Crue: ”det här är vår Tommy Lee-sausage”, haha.

”En ära att knyta ihop säcken”

Men det vore ju inte en kokbok utan mat. I vad han kallar för ”världens första hårdrockskokbok” finns det 50 egna recept och fem recept från rockstjärnor.

Det är inte någon bok för veganer, menar Anders Tengner.

− Det är mycket kött. Jag älskar kött. En sak som jag verkligen föredrar är svensk husmanskost. Grundbulten för den svenska rockmatshistorien är husmanskosten. Det är musklerna som byggde landet liksom, säger han och fortsätter:

– För mig är det en ära att knyta ihop säcken, som började när jag var 17 år och ville bli kock, och faktiskt ha nått så långt och kan så mycket om mat att jag kan göra en kokbok. Det känns hedrande.

Publicerad: