Varannan damernas i Melodifestivalen

Publicerad 2014-06-25

SVT satsar på större jämställdhet bland låtskrivarna: ”Vi ska nå målet, så är det bara”

Inför nästa års Melodifestival satsar SVT på större jämställdhet bland låtskrivarna.

Hälften av bidragen ska ha minst en kvinnlig kompositör.

Christer Björkman.

Totalt 25 personer står listade som upphovsmän till de senaste tio årens vinnande bidrag i Melodifestivalen. Av dem är tre kvinnor; Linnea Deb, som var med och skrev Robin Stjernbergs "You", samt Malena Ernman och Carola Häggkvist, som själva bidrog till sina vinnarlåtar "La voix" och "Evighet".

De senaste åren har SVT fått hård kritik för att Melodifestivalen så starkt domineras av manliga kompositörer och textförfattare. Men den saken ska det bli ändring på.

Målsättningen till nästa år är att minst hälften av bidragen ska ha minst en kvinnlig låtskrivare eller textförfattare.

– Det här är en regel nu, vi ska nå målet, så är det bara. Men vi vill inte slå oss för bröstet, det här är egentligen en självklarhet, säger Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman.

Höjer ambitionen

Redan i vintras infördes målet att det skulle finnas minst en kvinna bakom minst 20 procent av de tävlande bidragen. Många ansåg att det var en alltför försiktig ambition. Föreningen Jämställd festival har sedan några år varit på plats under Melodifestivalen för att uppmärksamma den ojämlika könsfördelningen bland låtskrivarna.

– Jag blir jätteglad, det här är vad vi har kämpat för, det känns om att vi har lyckats nå dem, säger Kristina Wicksell som är pressansvarig i föreningen.

Jämställd festival har tidigare kritiserat mot hur SVT räknade på jämställdheten och menat att sett till det totala antalet låtskrivare har festivalen inte riktigt lyckats komma upp till 20 procent kvinnor.

Vill se fler kvinnor

Kristina Wicksell tycker att målet att ha en kvinna bakom minst hälften av låtarna är bra, men vill i framtiden se att hälften av alla kompositörer och textförfattare är kvinnor.

– Det här är ett bra första steg och jag tror att de kommer att lyckas om de ser det här långsiktigt och inte bara vill att det ska se snyggt ut på papperet. Målsättningen ska vara att det är relativt jämlikt i siffror och att kvinnor och män behandlas lika i musikbranschen, säger hon.

Även Christer Björkman vill ha 50 procent kvinnor bakom Melodifestivalens bidrag, men pekar samtidigt på att musikbranschen är mansdominerad.

– Av medlemmarna i Stim (upphovsmännens branschorganisation) är 20 procent kvinnor så vi sträcker oss ganska långt med det här målet. Vår förhoppning är att hitta låtar som har helt kvinnligt upphov, men samtidigt är det här en tävling och då kan vi inte ta bort bra låtar bara för att en kille är med. Vi förväntar oss inte mirakel, men vi hoppas att hela branschen uppmärksammar det här och uppmuntrar kvinnor att engagera sig, säger han.

Jakten på års vinnarlåt börjar i höst. Från och med den 1 september kan låtskrivare officiellt skicka in sina bidrag till Melodifestivalen 2015.

Läs också:

Tobbe Ek: Vilken jämställdhetsbluff, SVT!

Carl Cato/TT

Följ ämnen i artikeln