Cleese skild – för 140 miljoner

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan-Olov Andersson om varför världens roligaste man måste börja jobba igen

1 av 7 | Foto: Cleese gör reklam i svensk tv.

Han brukar kallas världens roligaste man.

Nu gör John Cleese, 69, tv-reklam för ett svenskt elektronikföretag. Och drar i kväll igång en stå upp-turné i Norge – som kommer till Sverige nästa höst – där han skämtar om sin tredje skilsmässa som totalt kostar honom 140 miljoner kronor.

– Jag kom billigt undan. Tänk hur mycket mer jag hade fått betala om även min exfru hade dragit in några pengar till hushållet, skämtar han.

Många hävdar att Monty Python-gängets tv-serie 1969–1974 är lika viktig för humorns utveckling som The Beatles var för popmusiken.

John Cleese var gängets självklara stjärna. Och har varit det efteråt också, på egen hand, med tv-serien ”Pang i bygget” (1975–1979) och filmsuccéen ”En fisk som heter Wanda” (1988) som höjdpunkterna.

Nobbade ”Skavlan”

Den döda papegojan som dunkas i affärsdisken. John Cleeses högt uppdragna knän i ”Ministeriet för galna gångstilar”. Eller femtioelva andra sketcher man sett hur många gånger som helst. Vi är rätt många som tycker att John

Cleese är världens roligaste man.

Och i kväll ... i Oslo ... ska han göra elak humor av sin egen skilsmässa. Det känns lite ... solkigt. Hur kunde det bli så?

John Cleese har i intervjuer sagt att skilsmässorna från hans två första fruar, som han fick två numera vuxna döttrar med, var problemfria. De skildes som vänner, utan advokater inblandade.

I slutet av 1992 gifte sig John Cleese med Alyce Faye Eichelberger, en fem år yngre amerikansk psykoterapeut som hade jobbat i England under flera år.

– Giftermål har aldrig varit viktigt för mig. De två första gångerna gifte jag mig mest för att kvinnorna var från USA och att de skulle få bo och jobba i England. Jag förstod inte vitsen med att just gifta sig, Alyce och jag kunde vara ihop ändå, men för henne var det viktigt, har Cleese sagt.

Med undantag för en intervju med norska Dagbladet, vill inte John Cleese prata med journalister inför kvällens premiär.

– Vi har nobbat allt, inklusive ”Skavlan” i tv, säger arrangören Kjetil Kristoffersen.

Han är god vän till Cleese och deras vänskap är skälet till att det är just i Oslo, Tønsberg, Lillehammer, Bergen och Trondheim som föreställningen ”En löjlig kväll med John Cleese – eller hur man finansierar en skilsmässa” har premiär.

I november fortsätter den i USA.

– Vi pratar lite löst om att komma till Sverige nästa höst. Inget är klart ännu, det hänger lite på om och när olika filminspelningar blir av, säger Kjetil Kristoffersen.

Dottern fick missbruksproblem

I Sverige är John Cleese just nu aktuell i roliga reklamfilmer för Elgiganten. Inte precis vad man hade väntat sig av en världsstjärna, att han skulle kombinera skämt om skilsmässan med att kränga elektronikvaror för ett lågprisföretag. Kjetil Kristoffersen säger att det finns en enkel förklaring:

– De frågade – och John Cleese tyckte att manus var roligt.

Cleese har berättat att hans tredje äktenskap var lyckligt de första fyra åren. Sedan fick hans yngsta dotter Camilla missbruksproblem och Cleese ägnade massor av tid i åratal åt att hjälpa henne få ordning på sitt liv. Hustrun kände sig åsidosatt.

Det fanns inga som helst varma känslor kvar när de separerade i fjol. Ändå kom det som en chock för John Cleese att rätten dömde så att hon fick hälften av allt han äger – plus en miljon dollar per år i sju år framåt.

– Det är galet. Det har inte tagits hänsyn till att vi inte har gemensamma barn, vem som har dragit in pengarna i äktenskapet eller att jag har betalat en dyrbar utbildning för hennes son. Absolut fullständig galenskap, säger Cleese till Dagbladet.

Den världsberömde komikern konstaterar att han måste jobba igen.

– Det irriterar mig att i min ålder behöva ändra mitt liv för att tjäna ihop alla pengar hon ska ha av mig de närmaste sju åren.

Ett lite märkligt uttalande, kan tyckas. Cleese är knappast utblottad. Man skulle vilja höra exfruns version. Lite solkigt, känns det ...

Å andra sidan: Showen handlar om hela hans liv och karriär, också. Nyfiken är man ju. Han är trots allt världens roligaste man. Så naturligtvis är man på plats i Oslo konserthus. Rad 6. Plats 29.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN