Så förlorar tittarna makten i Mellofinalen

Publicerad 2015-03-12

Nytt antal bidrag gör att den internationella juryns röster väger tyngre: ”Det känns tryggt”

Svenska folket får mindre makt i finalen.

Den internationella ­juryn kan sänka svenska folkets vilja – och det hyllas av ­artisterna.

– Det känns tryggt, säger Eric Saade.

De ska dela lika på makten.

I finalen på lördag delas hälften av poängen ut från den internationella juryn, och hälften från svenska folket.

Men när antalet låtar i ­finalen ökar från tio till tolv men ­poängen som delas ut är desamma förändras maktbalansen mellan juryn och folket.

Medan svenska folkets ­poäng fördelas på samtliga tolv bidrag får varje jurygrupp möjligheten att nolla fem av bidragen och därmed en ­större påverkan på vilka som får de högsta poängen i årets final.

”Finns säkert en tanke”

Att juryn får mer makt än svenska folket hyllas av ­flera av årets artister.

– Min tanke är väl att SVT har tänkt igenom detta med tanke på tidigare resultat. Jag antar att det fortfarande är så att tittarna kan rösta under ­juryns poäng, så det känns som att tittarna kan revoltera mot juryn lika mycket fort­farande. Det finns säkert en bra tanke bakom det, säger Måns Zelmerlöw.

De elva jurygrupperna från olika delar av Europa delar ut poäng till de sju ­låtar de tycker bäst skulle representera Sverige i Eurovision med 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng.

Det innebär att de inter­nationella jurygrupperna koncentrerar sina poäng till sina sju favoriter. Svenska folkets röster däremot, fördelas procentuellt så att ­alla tolv bidrag får del av poängen.

Juryn baserar sina poäng utifrån artisternas framträdanden på fredagskvällen.

Även Eric Saade är positiv till att juryn får mer makt:

– En jury är trygg på det sättet att de tänker musik, ur en professionell synpunkt. Känslan jag får är faktiskt att det känns tryggt. Det är klart att man tycker att svenska folket ska ha den avgörande rösten, men någonstans är det tryggt att det finns någon som kan ­dirigera vägen lite, säger han.

”Våra fans är viktigast”

Samir Badran och Viktor Frisk bekymrar sig inte över att juryns makt kan ligga dem i fatet, eftersom duon sjunger på svenska.

– Vi bryr oss bara om folkets röster, de och våra fans är viktigast för oss, säger Viktor Frisk.

När Nöjesbladet påpekar maktförskjutningen i årets ­final för Melodifestivalens högsta chef Christel Tholse Willers så svarar hon att SVT behöver se över röstningen ­inför lördagen.

Dåliga placeringar

– Det är viktigt att vi tar tävlingen på blodigt allvar, så det här kommer jag behöva gå och titta på. Vi har förstås frågat våra experter om finalen skulle påverkas något nu med tolv bidrag och har fått svaret nej, men när vi får sådana här inspel vill jag alltid kunna gå tillbaka och ­titta. Behöver vi innan vi sänder göra om och göra rätt så gör vi det, säger hon.

Det var efter Sveriges dåliga placeringar i Eurovision som SVT bestämde sig för att ge halva makten till en ­internationell jury.

– Syftet med internationella juryn är att vi ska få en fingervisning om hur Europa kan komma att rösta i ­Eurovision. Men tanken är ju trots allt att det ska vara viktat så makten är 50-50, säger Christel Tholse Willers.

TV: SVT stoppar Samir & Viktors segervapen

Tyck till om de senaste nöjesnyheterna – gilla Nöjesbladet på Facebook

Därför minskar svenska folkets inflytande

När antalet låtar i finalen ökar från 10 till 12 men ­poängen som delas ut är ­desamma som tidigare år förändras maktbalansen mellan den internationella juryn och svenska folket.

Varje jurygrupp koncentrerar sina poäng till sju bidrag och nollar fem. Tidigare år har de gett poäng till sju låtar och nollat tre. Det gör att de i år har en högre poängkoncentration i toppen.

Tv-tittarnas poäng däremot, fördelas i stället procentuellt på samtliga 12 bidrag. Det gör att samma antal poäng som tidigare år fördelats på tio låtar nu ”smetas ut” på ytterligare två bidrag i finalen.

Så funkar röstningen

I år medverkar 11 jurygrupper från följande länder: Armenien, Belgien, Cypern, Estland, Frankrike, Israel, Malta, Nederländerna, Slovenien, Storbritannien och Österrike.

Varje jurygrupp delar ut poäng till sju av bidragen enligt följande: 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12. Det innebär att varje jurygrupp delar ut 43 poäng och totalt blir det 473 poäng från den internationella juryn.

Svenska folket delar ut ytterligare 473 poäng.

Svenska folkets röster fördelas procentuellt utifrån hur stor andel av det totala antal app-, ­telefon och sms-röster som kommer in.

Schlagerdygnet med Tobbe & Trus

… Partydjur:

Dinah Nah fortsätter att klå ­sina konkurrenter i festklädsel. Sist - en grön disk­borste. I går kväll en het genomskinlig spets­kreation.

… citat:

Analsex kan den ju också handla om …”

skämtade Saade på frågan om vad ”Sting” handlar om.

… civila:

Vi är ­vana att se honom i renskinn från topp till tå, men på Stadshus-festen klädde Jon Henrik Fjällgren ner sig i jeans och kängor.

… bästa bordet:

Kanske trodde ­Mariette och hennes gäng att de var på studentfest när de tjoade och skålade vid bordet i Gyllene salen. Tur att det inte var ­Nobelfest.

… fans:

Eric Saades fans såg till att han trendade på Twitter i går - över hela världen. Gemensamt fick de termen ”Eric Saade to Eurovision” att slå i www-taket.