Artisterna tar kampen mot rasism: ”Vill lyfta röster som sällan hörs”

Hyllar afrosvensk kultur med livekonsert

Publicerad:
Uppdaterad:
Madi Banja och Janice är två av artisterna som kommer delta under digitala spelningen mot rasism.
Foto: Adam Ihse / Erik Simander / TT
Madi Banja och Janice är två av artisterna som kommer delta under digitala spelningen mot rasism.

NÖJE

Den senaste tiden har demonstrationer mot rasism synts i både media och sociala medier efter George Floyds död.

Nu tar bland annat artisterna Janice och Madi Banja upp kampen mot rasism och vill hylla afrosvensk kultur via den digitala spelningen Black Space.

– Vi ville belysa Black lives matter och kampen mot rasism här på hemmaplan i Sverige, säger en av initiativtagarna Paul Adamah.

Paul Adamah ville göra den digitala spelningen för att andra ska få en inblick i svarta människors upplevelser i Sverige.

– De senaste veckorna har media och sociala medier överrumplats av bilder på svarta kroppar som misshandlats och mördats, något som har varit en traumatisk upplevelse. Vi vill lyfta röster som sällan hörs, visa mångfalden hos afrosvenskar och dess påverkan på samtidskonsten i Sverige, säger han.

Vilka artister uppträder?

– Janice, Madi Banja, Yemi, Namasenda, Nápoles, Modo Banja, Mike Suso och Hibotep. Förutom så medverkar även podcasten Galdem A Talk samt filmer och reportage av svarta regissörer och producenter.

”En varm lång kram till vårt community”

Hur kom idén till?

– Vi utgick från att vi ville belysa Black lives matter och kampen mot rasism här på hemmaplan i Sverige. Då hälften av de anställda är afrosvenskar och plattformens uppdrag är att driva social förändring genom kultur och kunskap, så kom idén väldigt naturlig till oss.

Varför är det viktigt för dig att göra det här?

– Vi kände att det varit väldigt omvälvande att se våldet mot våra syskon på sociala medier och medier men vi förstod också att det är vad som har krävts för att Black lives matter ska bli den globala rörelsen som den är i dag. I stället vill vi porträttera svarta människor på ett upplyftande sätt genom Black Space. En varm lång kram till vårt community helt enkelt.

Foto: Nino El Khoury
En av initiativtagarna Paul Adamah.
Publicerad:

LÄS VIDARE