Mode

Brad Pitt, Y-frontens död och supertvättad denim

Av: 

Stefan Axell

NÖJE

Vi listar våra favoriter ur Levi's reklamfilmsarkiv

I dagarna släpps en ikon med nytt utseende. Levi's 501:or! För att fira byxornas byxor bjuder vi på en nostalgitripp utan dess like.

För den som inte kan eller helt enkelt inte vill minnas åren sent 80- och tidigt 90-tal så var det här MTV:s glansdagar.
En hel ungdomsgeneration hade tv-kanalen som sin gemensamma referensram och innehållet som samtalsämne. Det är i bakgrunden av det som man också måste se den dåtida genomslagskraften och den nutida nostalgitrippen hos det som kort och gott kallades Levisreklamen.
Under sent 80- och tidigt 90-tal så var Levi's bland det coolaste som fanns. Och det enbart för att de i sina reklamsnuttar spelade på samma popkulturella uttryck som musikvideon som rullade kort efter gjorde.
"Har du sett den nyaste Levisreklamen" var ett lika använt uttryck som "XX undrar om han har chans på dig" på skolgårdar runt om i Sverige.
Vi har nog ärligt talat inte sett den nyaste Levisreklamen - men listar gärna några favoriter från förr.

1985 - Laundrette

Musik: I heard it through the grapevine - Marvin Gaye

Minns ni Nick Kamen? Ni vet, han som dejtade Madonna på 80-talet och fick megahiten "I Promised Myself" 1990? Inte? Det var här som tvättomatpojke han fick sitt supergenombrott som modell - och passade på att ta död på Y-frontskalsongen till förmån för boxervarianten dessutom.

1988 - Refrigerator

Musik: Mannish boy – Muddy Waters

Introt. Storyn. Könsrollerna. Muddy Waters sång. Ja ända ner till svettdropparna så är den här reklamsnutten som gjord för att parodiseras. Vilket den självklart också gjorts i oräkneliga antal. Budskapet var dock enkelt: 501:orna är så god damn heta att de måste förvaras nedkylda i ett kylskåp.

1991 - Pantless

Musik: 20th Century Boy - T-Rex

Och om vi nu pratar om hett: 1991 var Brad Pitt det hetaste som gick i ett par byxor (även om han är byxlös stora delar av reklamfilmen) – och Levis var som sagt de hetaste byxorna att gå i. Självklart en supersuccé!

1991 -  Pool Hall

Musik: Should I Stay Or Should i Go – The Clash

En biljardhall. En riktig denim-posterboy och vinnare. Retrospektivt vad som gjorde den här snutten klassisk är helt klart låten. The Clash fick för första och enda gången sin enda Englandsetta och satte också standarden för att få med en låt i Levisreklamen också per automatik innebar en given listframgång. 

1992 - Swimmer

Musik: Mad About The Boy - Dinah Washington

Rent estetiskt förmodligen den snyggaste av alla Levis reklamfilmer. 50- 60-talsmiljöerna. De starka, nästan efterhandscolorerade färgerna. Fortfarande, 23 år senare, SÅ snygg. Sedan det där med reklambudskapet "Ju mer du tvättar dem, desto bättre sitter dem". Inte riktigt vad man lär ut när det gäller jeans 2015.

1994 - Creek

Musik: Inside - Stiltskin

Tillbaka till musiken. För nu hade reklamsnuttarna övergivit konceptet att använda sig av gamla "oldies-hits" och göra dem aktuella igen. Nu var det nya heta - nåja - akter som skulle ackompanjera till. Och sure thing. Stiltskin fick en brottarhit tack vare reklamen (Topp 20 i 16 länder) - har dock inte hörts eller setts till sedan dess.

1995 - Spaceman

Vad kan man säga. Vilket nedköp. Reklammakarna gav här upp den gedigna, coola, retrokänslan som genom åren legat som en röd tråd i snuttarna. Här ersattes den av någon futuristisk version av en Aquavideo. 10 år av häftiga Levisreklamer var till ända. Men visst, Babylon Zoo fick självklart ändå en superhit med ledmotivet.

1984 - 501 Blues

Under strecket

Helt orelevant egentligen. Då detta är precis pre Levis guldår. Så varför är den med här då? Jo för visst tusan är det skådespelaressen Bruce Willis (lustigt dansandes i gul jacka) och Jason Alexander (ätandes?? i rutig skjorta) som glimtar förbi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Linda Pira: Jag får massa brev från fånganstalter

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode

Nick Kamen