Linda Lampenius: Jag kände mig maktlös och tappade kontrollen

Violinisten om sexbrottsmisstänka Peter Nygård

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

För drygt tjugo år sedan blev violinisten Linda Lampenius stämd av sexbrottsmisstänkte modemiljonären Peter Nygård. 

Den långa mardrömsprocessen höll på att kosta henne livet.

– Det var flera gånger som jag tänkte att jag skulle avsluta allt, säger Lampenius.

En åklagare i New York har väckt åtal mot den kände modemiljonären Peter Nygård, 79. Han är misstänkt för trafficking och sexualbrott mot tiotals kvinnor och flickor i tonåren.

Den finskättade Nygård greps i i sitt hemland Kanada efter att USA hade krävt att han utlämnas.

”Nygård valde ut kvinnor och flickor som hade det ekonomiskt svårt eller som tidigare utsatts för övergrepp som sina offer”, skriver åklagarämbetet i New York i ett pressmeddelande.

Linda Lampenius.
Foto: Shimoda Media
Linda Lampenius.

Peter Nygård har ett gigantiskt hus på Bahamas där han ska ha arrangerat stora påkostade fester och där många av sexbrotten ska ha ägt rum.

En som var inbjuden att delta i de dekadenta festerna i slutet av 90-talet var finska violinisten Linda Lampenius som hade blivit lockad av Nygård att få gå på Oscarsgalan, en förevändning som visade sig inte stämma. Hon erbjöds istället besöka Nygårds hus. Han visade henne bilder som föreställde lättklädda kvinnor. Linda tackade nej, det var inte den typen av umgänge hon ville ha.

Den händelsen berättade hon om för en finsk tidning, något som gjorde att Peter Nygård stämde henne för förtal på tio miljoner dollar. En rättegång som orsakade stor skada, både ekonomiskt och psykiskt.

Foto: Annie I. Bang
Modemiljonären Peter Nygård.

När Linda Lampenius pengar var slut och hon inte längre kunde betala sin amerikanske advokat blev hon tvungen att avsluta hela rättsprocessen genom att köpa en helsida i tidningen Ilta-Sanomat och be om ursäkt och påstå att det hon hade sagt inte stämde. Det var helt enkelt kravet för att han skulle dra tillbaka stämningen.

Det gör att Linda Lampenius ännu idag 20 år senare inte kan uttala sig om Peter Nygård och vad som hände.

– Det jag kan säga är att jag blev stämd och det var inte bara det att jag förlorade alla mina pengar och blev skuldsatt för fruktansvärt många år framöver, jag mådde även psykiskt väldigt dåligt. Jag kände mig maktlös och tappade kontrollen, det var därför jag blev bulimiker, säger hon till Aftonbladet.

Linda Lampenius föräldrar hade hälsat på sin dotter i Los Angeles och där fått uppleva hur hon kämpade för sin heder.

– Mina föräldrar mådde också väldigt dåligt av det här. Min mamma hade tidigare kämpat mot ett missbruk, men hade blivit frisk. Hon insjuknade igen på grund av det här. Jag är hennes enda barn och hon oroar sig ständigt för hur jag har det.

Stämdes på 40 miljoner dollar

Linda Lampenius beskriver ett helvete där hon tvingades in i ett ekorrhjul.

– Jag mådde så fruktansvärt dåligt. Han stämde mig på 10 miljoner dollar, sedan höjde han det till 40 miljoner dollar. Att ha den pressen över sig samtidigt som jag var tvungen att jobba som ett svin för att tjäna pengar. Jag flög mellan kontinenter och jag blev bara tröttare och tröttare. Jag fick bulimi och kräktes konstant. Allt började hösten 1999 när jag hade blivit stämd. Sjukdomen blev sedan bara värre och värre.

Fyra år senare led hon fortfarande av bulimi samtidigt som hon var med i en show på Hamburger Börs i Stockholm.

– På nätterna åkte jag direkt från Hamburger Börs till olika ställen, det kunde vara McDonalds, Statoil eller 7-Eleven och jag hade ett schema så jag inte skulle besöka samma ställe för ofta. Jag köpte extremt stora mängder mat. Redan i bilen på väg hem började jag trycka i mig maten samtidigt som jag grät. Så höll jag på till halv fem på morgonen. Tidigt på morgnarna åkte jag till min personliga tränare för att jag hade sådan ångest. Det påverkade psyket och det gjorde att jag inte ville leva längre. Det var flera gånger som jag tänkte att jag skulle avsluta allt. Själva processen höll på att kosta mig livet.

Är du skuldfri nu?

– Nu är jag det, men jag hade skulder när jag träffade min man Martin, det var flera miljoner som jag låg på minus. Jag blev skuldfri ett par år senare.

Hur känns det att han fortfarande har sådan kontroll över dig efter 20 år?

– Inte optimalt kan man väl säga. Jag har bakbundna händer och jag kan inte heller släppa det för det förstörde många år av mitt liv.

Linda Lampenius släpper sin självbiografi hösten 2021.

Publicerad:

LÄS VIDARE