Michael Nyqvist förd till sista vilan

Stjärnorna på plats – snyftningarna ekade i kyrkan

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Michael Nyqvist har förts till den sista vilan.

Skådespelaren begravdes i Katarina kyrka i Stockholm i fredags eftermiddag.

Familjen och stjärnkollegorna samlades i en fullsatt kyrka.

1 av 34 | Foto: Carolina Byrmo

Solen strålade över Stockholm när familj och vänner tog farväl av Michael Nyqvist under fredagseftermiddagen. Den folkkäre skådespelaren dog i lungcancer den 27 juni och begravdes i Katarina kyrka på Södermalm. Runt kyrkan övervakade polis ceremonin.

Vid 13-tiden sågs stjärnkollegor som Vera Vitali, Göran Ragnerstam, Shanti Roney, Sverrir Gudnason och Pernilla August utanför kyrkan. En rörd Plura Jonsson var också på plats, tillsammans med även regissören Kay Pollak som regisserade ”Så som i himmelen”.

På plats av också vännen Anastasios Soulis, som spelade mot Nyqvist i ”Underbara älskade”.

– Han var min ledstjärna i jobbet och på många sätt även privat. Jag var liten när vi blev vänner så jag har fått uppleva en vänskap med honom både som barn och som vuxen. Han har betytt allt för mig, säger han.

”Som ett stort hjärta”

– Det var en fantastiskt, helt enastående begravning. Pompös härlig dramatisk och rolig och fin. Ungefär så som Micke var. Det fantastiska hjärtat som slog stort, det genomsyrade det här också, det var som ett pulserande stort hjärta, säger Leif Andrée.

Mikael Rahm, som spelade i både ”Så som i himmelen” och ”Män som hatar kvinnor” hyllade Nyqvist.

– När han fick ett manus kändes det som att han vände det uppochner och la det i blöt för att han ville krama så mycket ur texten och sätta det i kroppen. Han var en jätteviktig ledstjärna för oss skådespelare. Han fixade jobb till mig i ”Låt den rätte komma in” senare.

Även vännen och skådespelarkollegan David Dencik hyllar Nyqvist.

– När jag var elev på teaterhögskolan mellan 1999 och 2003, var han den stora förebilden. Sedan lärde jag känna honom privat också. Han kom på mina föreställningar. Han var en människa som jag tror nästan alla kände sig sedda av, säger han och fortsätter:

– Det är bottenlöst sorgligt. Det är en riktigt stor spelare som vi har förlorat. Det är urtrist.

Mona Sahlin var på plats

Andra kända ansikten som samlats för att ta farväl var Björn Kjellman, Jonas Gardell och Mark Levengood, Eva Dahlgren och Efva Attling och Mona Sahlin.

Under gudstjänsten lästes dikter, bland annat Gunnar Ekelöfs ”Envoi” samt en dikt som bearbetats av Michael Nyqvist själv, innan familj och vänner tog farväl vid kistan. I stället för att ge blommor uppmanades de att skänka pengar till Michael Nyqvists stiftelse för skådespelarkonstens enande kraft.

– Det är många här idag som har förlorat sin viktigaste lyssnare, någon de kunde anförtro sig åt, sa kyrkoherde Olle Carlsson.

Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson avslutade ceremonin med en tolkning av The Beatles låt ”Black Bird” samtidigt som snyftningarna ekade i kyrkan. Efter akten bjöds den närmaste kretsen in till en privat minnesstund.

Michael Nyqvist blev 56 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE