Åklagaren begär förlängd åtalstid mot ASAP Rocky

ASAP Rocky kan få sitta kvar i häktet

Av: Karl Enn Henricsson, Klas Widestrand, Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren har begärt mer tid i misshandelsärendet mot rapparen ASAP Rocky, uppger Stockholms tingsrätt.

Omhäktningsförhandlingen sker på fredagseftermiddagen.

– Vi behöver nu på oss till på torsdag i nästa vecka för att förundersökningen ska kunna färdigställas, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, häktades den 5 juli, på sannolika skäl misstänkt för en misshandel i centrala Stockholm den 30 juni. Han har sedan dess suttit häktad på Kronobergshäktet.

Nu har åklagaren begärt att få förlänga åtalstiden till och med 25 juli.

– Vi har arbetat intensivt med utredningen och behöver nu på oss till på torsdag i nästa vecka för att förundersökningen ska kunna färdigställas. Så länge förundersökningen pågår kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer, säger kammaråklagare Daniel Suneson, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande.

Advokat Slobodan Jovicic, som försvarar ASAP Rocky, vill inte kommentera åklagarens drag utan hänvisar till en presskonferens senare under dagen.

Advokaten: Har är i chock och känner sig rädd

Förlängningen gäller även de två andra personer som också är åtalade i samma ärende.

Advokat Elin Ternert företräder en av de andra männen i ASAP Rockys sällskap, som även han sitter häktad misstänkt för misshandel.

Om att åklagaren begärt omhäktningsförhandling, säger hon:

– Han är i chock över beslutet och känner sig rädd. Han känner att han på allvar börjar bli rädd för den här situationen.

Advokaten berättar att hon kommer göra vad hon kan för att tingsrätten ska besluta om att försätta hennes klient på fri fot.

– Vad gäller oron för flyktfara så är min klient besluten om att han vill vara med på en eventuell framtida rättegång. Det är viktigt för honom att bringa klarhet i vad som har hänt. Han har även erbjudit sig att lämna ifrån sig sitt pass.

Elin Ternerts klient har kontakt med den amerikanska ambassaden.

– Men det är så klart en väldigt utsatt situation att sitta häktad. Det här har blivit ganska politiserat i media, men jag tycker det är bra att det blir en ordentlig debatt kring de häktningstider vi har i Sverige.

Samtidigt pågår en utredning mot en av ärendets målsägande, vad gäller ofredande, misshandel och försök till misshandel, där ett beslut kommer att fattas senast den 25 juli.

Omhäktningsförhandlingarna mot bland annat ASAP Rocky, kommer att hållas i Stockholms tingsrätt kockan 13 på fredagseftermiddagen.

USA skickar toppdiplomat

På fredagen kommer USA:s biträdande utrikesminister Carl Risch, som ansvarar för konsulära ärenden, till Sverige för att träffa ASAP Rocky, rapporterar TT.

Mötet bekräftas av UD.

"Besöket är ett konkret exempel på det omfattande och välfungerande konsulära samarbetet mellan USA och Sverige. Länderna håller regelbunden kontakt i konsulära ärenden", skriver UD i ett mejl till TT.

Trump ska ha agerat

Fallet har väckt stor internationell uppmärksamhet och verkar också ha blivit en fråga på högsta politiska nivå.

Enligt TMZ ska kändisparet Kanye West och Kim Kardashian ha satt press på president Donald Trump att agera för att få ASAP Rocky frikänd.

Enligt uppgift till sajten ska Kim ha tagit kontakt med Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, som tog frågan vidare till presidenten.

”Fick bättre villkor”

Därefter ska utrikesminister Mike Pompeo ha gett sina medarbetare i uppdrag att jobba med ärendet.

Kushner ska också ha använt sitt inflytande för att göra ASAP Rockys tid i häktet bekvämare.

– Jared såg direkt till att Rocky fick bättre villkor, säger Darrell Scott, pastor och ledamot i Urban revitlization coalition, en välgörenhetsorganisation som står Trumpadminstrationen nära, till Page Six.


PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill”

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Publicerad:

LÄS VIDARE