Loa Falkman: ”Har aldrig visats en sån serie på svensk tv”

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2016-04-11

Dramatenskådisar i SVT:s nya komedi

Av skådespelarensemblen själva beskrivs den nya serien i SVT som ”osvensk”, ”snabb”, ”tokig”, ”skruvad” och ”annorlunda”.

För Nöjesbladet berättar de nu om utmaningarna med att gå från från teater till tv-komedi i SVT:s nya storsatsning ”Vårdgården”.

– Jag kan fälla en tår här och nu, men jag kan fan inte få någon att skratta på beställning, säger Bahar Pars.

Vårdgården.

Så heter SVT:s nya komediserie som ska underhålla det svenska folket åtta måndagkvällar framöver.

I serien får tittarna följa familjen Leijon, som tillsammas driver ett privatsjukhus med samma namn som serien.

I huvudrollerna syns bland andra Loa Falkman, Bahar Pars, Jonas Malmsjö och Therese Andersson-Lewis, som trots mångårig erfarenhet av teater, film och tv inte gjort något liknande förut, berättar de.

– Man kan säga så här. Det har nog aldrig gått en sådan här serie på svensk television tror jag, säger Loa Falkman.

”Djupt dysfunktionell familj”

Privatsjukhuset ”Vårdgården” drivs av familjen Leijons överhuvud ”Douglas” (Loa Falkman), som efter en tids utlandsvistelse återvänder till Sverige tillsammans med en ny fru – den 30 år yngre "Melize” (Bahar Pars). Hemkomsten uppskattas inte av syskonen Erik och Erika (Jonas Malmsjö, Therese Andersson Lewis), som drivit sjukhuset när pappa Douglas varit utomlands.

Du har tidigare sagt att du kände dig typecastad inför rollen som Douglas. Vilka likheter finns egentligen?

– Har jag sagt det? Hur fan kan jag öppna mig så? säger Loa Falkman.

– Kanske för att det blir helt uppenbart när man tittar på serien, säger Jonas Malmsjö, och skrattar.

– Möjligen kan jag känna igen mig i att jag kan vara lite disträ. Och sen måste man ju ta lite från sin egen fatabur, annars blir det ju inge kul, svarar Falkman.

Du då Jonas, känner du dig typecastad?

– Min karaktär är så skruvad, så det går nog inte att vara typecastad för den rollen. Det skulle vara frukstansvärt. Serien handlar ju trots allt om en djupt dysfunktionell familj, säger Malmsjö.

”Komedi svåraste man kan göra”

I rollen som Douglas 30 år yngre persiska fru, Melize, syns Bahar Pars, som efter en lång karriär på teaterscenen övergått till att synas allt mer på film. I vintras som "Parvaneh" i dundersuccén ”En man som heter Ove”, och nu i vår i komediserierna ”Finaste familjen” i TV4 samt ”Vårdgården” i SVT.

– I min första filmroll blev jag hedersmördad, och på teatern har jag gjort väldigt många tunga roller. Men jag är väldigt förtjust i komedi, det är jag, säger hon.

Nu syns du i tre komedier på kort tid. Är du trött på allvarliga pjäser?

– Jag älskar komedi! Och jag skulle faktiskt vilja påstå att komedi är den svåraste konstformen. Jag kan fälla en tår här och nu, men jag kan fan inte vara rolig på beställning. Det är svårare, säger hon.

Therese Andersson-Lewis, som de senaste åren synts i komediserierna Karatefylla och Café Bärs i Kanal 5, fyller i.

– Sen kan det ju bli lite att man hamnar i ett fack...hinner hon säga, innan Bahar avbryter.

– Jag har inte hamnat i ett fack! Nej men skämt åsido, av någon anledning har komedi blivit något ocreddigt i vissa kretsar. Men det är ju komedier som flest tittar på och tycker om, säger Bahar.

Serie för ”alla”

Vårdgården är skapad av Daniel Ottosson och Alexander Kantsjö (”Jordskott”), som också skrivit manus tillsammans med Sara Young och Daniella Mendel-Enk (”Solsidan”).

Tillsammans har det skapat en serie som alltså ska gå hem hos den breda massa som SVT:s serier riktas till.

Vilka ska titta?

– Alla! Jag tror att den appellerar till alla åldersgrupper, en familjegrej. Själv primalgarvade jag flera gånger när jag såg den, säger Loa Falkman, som tror på ”knockout”.

Jonas Malmsjö tror även han att serien kommer gå hem hos folket, men kanske inte direkt.

– Jag tror att folk kan behöva lite tid på sig att se. Det ser väldigt annorlunda ut. Det liknar inte andra komediserier på SVT, så det är inte helt självklart hur det kommer landa, säger han.

Bahar fyller i:

– Den påminner lite om scrubs. I ena stunden är den väldigt flippad, för att senare bli väldigt känslig, med ett lägre tempo, säger hon.

Vårdgården visas måndagar kl 21 i SVT1.