Skrällen efter kritiken – Sigge Eklund sommarpratar

SR-chefen: Jag lyssnar inte på Alex & Sigges podd

Uppdaterad 2024-06-17 14.15 | Publicerad 2024-06-11 13.03

Kritiken mot ”Sommar i P1” har inte varit nådig i ”Alex & Sigges podcast”.

I år kom skrällen: Sigge Eklund kommer att sommarprata.

– Han har varit kritisk mot ”Sommar” i allmänhet och mig i synnerhet, säger programchef Bibi Rödöö.

I åratal har Sigge Eklund, 50, kritiserat ”Sommar” i sin podd.

Nu ska den filmaktuella författaren och regissören berätta om hur ”ett bokfyllt rum i Gamla stan” präglat hans liv. När programchefen Bibi Rödöö, 63, hör av sig skämtar Eklund om kritiken:

– Det har varit som en följetong – min bitterhet över att du inte har ringt, säger han.

Han och Alex Schulman har under många år hånat både ”Sommar” och Bibi Rödöö.

Eklund har varit rätt kritisk till programupplägget, urvalet av pratare och Rödöös ”upphöjda roll”. Dock var han till synes inte ett dugg svårflörtad när programchefen ringde upp och frågade om han vill sommarprata i år.

– Jag tycker det är modigt av dig att ringa det har ju varit som en följetång med min bitterhet över att du inte har ringt, det är du säkert medveten om, säger han i presentationsfilmen för årets sommarvärdar.

– Ja, fast knappt, dels lyssnar jag inte på podden dels får jag rapporter från omsorgsfulla kollegor, men jag vet inte så mycket, säger Bibi i en tillbakakaka.

Eklunds program kommer att produceras av poddkollegan Alex Schulman.

Sigge Eklund är en av årets sommarpratare.

Säsongen börjar i dur

Deviserna ”livslust” och ”folkbildning” har styrt urvalet för det 65-årsjubilerande programmet. Bibi Rödöö understryker att säsongen börjar i dur, med Hampus Nessvold och Lasse Åberg.

Men sedan följer en rad brännande ämnen: bland annat pratar Natoförhandlaren Oscar Stenström om spelet bakom inträdet i Nato och människorättskämpen Omar Alshogre om politiska fångar.

– Vi lever i ett alltmer polariserat samhälle och behovet av att lyssna och lära av varandra är stort, kanske större än någonsin. Det finns en risk för att vi alla positionerar oss och har starka åsikter men för lite kunskap om det vi tycker starkt om, säger Bibi Rödöö.

Sigge Eklund och Bibi Rödöö. Arkivbild.

”På äggskal”

En av dem som har fått en ”het potatis” att prata om är Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén. Hon vet hur mycket hat och kritik den som uttalar sig om konflikten i Gaza kan få – att bevaka ämnet är som att försöka ”gå på äggskal”.

Hon gör det genom att skapa förståelse för människor på båda sidor.

– Israel är kvar i 7 oktobertraumat, den värsta attacken mot judar sedan Förintelsen, och har svårt att leva sig in i det helvete Gaza går igenom, det som resten av världen ser dagligen.

Som vanligt blir det också flera personliga berättelser – influencern Kenza Zouiten Subosic ska för första gången berätta om uppväxten med en alkoholiserad pappa.

– Jag lämnar ju verkligen ut hela mig själv, eller min själ känns det som, och jag har ärligt talat inte varit säker på om jag faktiskt ska göra det, men har landat någonstans i att jag behöver berätta för att stänga kapitlet för gott och kunna hjälpa andra i en liknande situation.

"Jag har ett visst intresse för rymden och stjärnhimlen, och de frågor som väcks när man betraktar stjärnhimlen", säger författaren Andrev Walden. Arkivbild.

Förhandstippad

En av de mest förhandstippade sommarpratarna hos vadslagningsfirmorna är författaren Andrev Walden.

– Det är ju lite nedslående, då finns det ingen seger i att få sommarprata, det betyder att jag bara kan förlora och göra bort mig, säger han och understryker att prat inte är hans ”primärbegåvning”.

Han gör ändå ett försök, med temat ”natten”. Bland annat får lyssnarna veta vad han gör under sina vakna nätter.

ANNONS