Så föddes Suzanne Reuters ”sosse-replik” i nya filmen ”Suedi”

Manuel Concha och Claudia Galli Concha gör komedi om klassklyftor

Uppdaterad 2021-12-16 | Publicerad 2021-10-01

Manuel Concha och Claudia Galli Concha.

Förortskillen från Malmö med chilenska föräldrar, mötte den den svenska överklasstjejen från Solsidan och de blev kära i varandra.

Nu har Manuel Concha, 40, och Claudia Galli Concha, 43, gjort en rolig komedi om kultur- och klassklyftorna i sina liv.

– ”Suedi” är gjord med humor, man ska skratta många gånger. Men den kan nog också få folk att se lite grann inåt, att tänka efter, när det gäller fördomar, säger Claudia.

Det är sällan som en svensk films trailer har väckt så mycket nyfikenhet och skratt som den för ”Suedi”, premiär på Viaplay under fredagen.

Det är där som Kardo Razzazi i rollen som förortskillen Mahmod Azzis berättar hur han hittar många miljoner kronor och då kan förverkliga drömmen om att bli en riktig svensk. Han tar ett svenskt namn, hyr ett radhus på Lidingö, köper en Volvo, börjar bära mönstrade strumpor och träffar överklasstjejen Isabelle (Agnes Lindström Bolmgren). Och så kommer svärmor och svärfar (Suzanne Reuter, Johan Ulveson) på besök och hon fäller den redan innan filmen hade haft premiär klassiska repliken:

– Förlåt om vi luktar sosse, vi har åkt kommunalt.

Ur filmen ”Suedi”.

Uppväxt i Solsidan

Det finns en verklig historia, bakom både filmen i sig och just den repliken.

Claudia Galli Concha växte upp i den överklassdel av Saltsjöbaden som kallas Solsidan och blev ett känt begrepp för hela Sverige när Felix Herngren-serien ”Solsidan” hade premiär 2010.

– Pappa hade en möbelfirma som gick jättebra. Vi bodde i stort fint hus och hade lantställe en kvarts båtfärd därifrån. Men jag har nog aldrig varit någon typisk Solsidan-tjej, jag har ju vuxit upp i film- och tv-branschen, säger Claudia, som gjort roller i såpan ”Skilda världar”, spelat dotter till Suzanne Reuter och Allan Svensson i ”Svensson, Svensson”, varit med i ”Tusenbröder”, gjort huvudrollen i ”Fjällbackamorden” och mycket annat.

Manuel Conchas föräldrar var studenter i Chile när Pinochet-regimen tog makten i en militärkupp 1973. Några år senare hamnade de i Malmö och förorten Lindängen, där Manuel växte upp med dem och två syskon.

– Det är lite Romeo & Julia över deras kärlekshistoria. Pappa var politiskt aktiv, mamma kom från en överklassfamilj, säger Manuel.

– På 1970-talet när de kom var Sverige ett väldigt välkomnande land. Men på 1990-talet fick Sverige ett parti (Ny demokrati) som var främlingsfientligt. Det pratades hemma om att vi skulle flytta tillbaka. Den ryggsäcken har jag haft, att vara lite rotlös. Som Mahmod i filmen. Han är svensk, men ändå inte. Vi prövade att flytta tillbaka när jag var tio år, men det var inte det Chile de hade lämnat, så vi återvände till Sverige.

”Alla ville hitta nya Josef Fares”

Manuel ville jobba med film och tv, pluggade i Los Angeles ett tag och med de drömmarna och den bakgrunden, fanns det egentligen bara en förebild för honom: Josef Fares.

Kardo Razzazi, Johan Ulveson, Danny Saucedo och Suzanne Reuter i ”Suedi”.

Han hade kommit till Örebro från Libanon i Beirut som 10-åring. Som 23-åring filmdebuterade han år 2000 med ”Jalla! Jalla!”. Stor publiksuccé. Och precis som ”Suedi” ett 20-tal år senare en film om hur det var att vara invandrare i Sverige.

– Josef gjorde en film som var seriös men med en komisk finess som var helt fantastisk. Och han var ung, öppet kaxig, lite som Zlatan. Han öppnade dörren, sedan ville alla hitta nästa Josef. Jag har aldrig känt avund, bara inspirerats av honom, säger Manuel.

Träffades i ”Starke man”

År 2010 korsades Claudias och Manuels vägar.

SVT:s populära komediserie ”Starke man” hade Anders Jansson i huvudrollen som kommunalråd i Svinarp, Skånes näst tråkigaste kommun. Claudia spelade näst största rollen, som kommunens sekreterare. Och Manuel, som då hade gjort några mindre tv-serier och egna lågbudgetfilmen ”Mañana”, reklamfilmer och musikvideor, fick jobbet som regissör.

Och då sa det klick mellan dem, även om Manuel hävdar att Claudia till en början knappt förstod vad han sa.

– Fast det hade ju inget med att du är chilenare att göra, det var för att du pratar skånska, säger hon och skrattar.

”Han är ju en riktig blatte”

Trots att karriären sedan dess har rullat på bra för honom, han har regisserat tv-serier som ”Alex”, ”Lingonligan” och ”Heder”, säger han att han ofta känt sig som en ”andra klassens medborgare”.

– Det sorgliga är ju att man har känt att man ska be om ursäkt för sig själv. Jag sa till Claudia att ”när du kommer att gå i en affär med mig, kommer det att finnas en viss blick, man kan kalla det smygrasism”.

Claudia håller med och berättar att när hon avslöjade för en bekant i filmbranschen att hon hade börjat dejta Manuel, var den spontana reaktionen:

– Jaha, men han är ju en riktig blatte.

Ur allt detta började tankarna på ”Suedi” att växa. En komedi om en kille med invandrarbakgrund som inte är kriminell, utan bara vill passa in som svensk. Claudia, som tröttnat på att sitta och vänta på roller, började allt mer jobba ihop med Manuel, som producent och medförfattare.

Claudia Galli Concha och Manuel Concha.

Hon vänder sig till Manuel och säger:

– ”Den enda vägen” var också ett sätt att berätta din historia om utanförskap och att inte riktigt känna sig som en del av samhället.

Blev skjuten av Peter Mangs

Filmen kom 2017, skrevs av dem båda och handlar om två bröder med serbiska rötter som blir beskjutna i sin bil i en av Malmös invandrartäta förorter. Polisen tror att de måste ju vara kriminella, på grund av sin bakgrund.

– Jag ville inte prata så mycket om bakgrunden när vi lanserade filmen. Men jag var ihop tidigare med en tjej vars lillebror blev skjuten av Peter Mangs. Jag såg hur en familj krossades av det, det har påverkat mig oerhört, den filmen var som terapi för mig, säger Manuel.
(Peter Mangs dömdes 2012 till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök. Offren var i huvudsak svarta, muslimska och romska Malmöbor)

Claudia säger att hon tycker det är bra att Manuel inte tagit på sig någon offerkofta, utan i stället bestämde sig för att göra en lättsam komedi om sina känslor kring att vara svensk med invandrarbakgrund i Sverige. Från början hade han väl tänkt sig en biofilm, men Viaplay tände på manuset och gav klartecken på bara några dygn. Och har sedan låtit dem göra precis den film de ville göra.

Sosserepliken – från ”Blondinbella”

Som producent (ihop med Daniel Wagner) gav Claudia sig själv en biroll, som Isabelles syster.

– När Suzanne Reuter tackade ja, kände jag att jag bara måste få spela med henne en gång till. Vi har hållt kontakten sedan ”Svensson, Svensson”, säger Claudia.

– Hon är Sveriges Meryl Streep, säger Manuel.

Och så var det den där sosserepliken i filmen.

– Jag hörde för länge sedan något som ”Blondinbella” (Isabella Löwengrip) sa…, börjar Manuel och Claudia avslutar meningen:

– Jag tror hon var kring 17 år då. Hon sa att hon aldrig skulle kunna åka kommunalt, för tänk om hon skulle sitta på en plats där en sosse hade suttit. Jävlar vilken galen sak att säga.

– Jag skrev in min variant av det och tänkte på hur Suzanne skulle kunna säga det, säger Manuel.

Manuel Concha.
Manuel Concha och Claudia Galli Concha.

Paret Concha om…

…Zlatan Ibrahimovic som förebild för svenskar med invandrarbakgrund:
– Han är extremt viktig. Hela hans mindset är viktigt för oss alla, oavsett om man spelar fotboll eller inte. Att göra film är ju också ett lagarbete. Så hur han är har jag också anammat. (Manuel)
– En förebild får vara lite extrem. Det räcker att man är 1/3 av Zlatan. (Claudia)

… varför Kardo Razzazi fick huvudrollen i ”Suedi”:
– Förutom Fares Fares finns det inte så jättemånga med invandrarbakgrund som fått huvudroller. Vi provade ett tjugotal personer. Jag hade jobbat med Kardo tidigare, i både ”Alex” och ”Heder”. Han har något i sin blick, både sorgligt och upplyftande. (Manuel)

… varför Danny Saucedo spelar sig själv, som Isabelles före detta pojkvän:
– Danny är idealkillen med invandrarbakgrund. Han är svennebanan men samtidigt det exotiska och härliga. Kan vara svensk när det passar och latino när det passar. (Claudia)
– Han ser bra ut, kan sjunga och dansa, har har hela paketet, jag hade velat vara Danny vilken dag som helst. (Manuel, med ett skratt)
– Det är också intressant. Suzanne Reuters rollfigur accepterar hans invandrarbakgrund för att han är känd. Alla kända har en gräddfil. Så vi belyser även kändisskapet i filmen. (Claudia)