Meghan Markle

Meghan Markle och prins Harry i flygdrama

Av: 

Adam Westin

NÖJE

När det chartrade planet var sekunder från att landa på Sydneys flygplats var ett annat flygplan kvar på landningsbanan.

Prinsparets pilot fick då abrupt lyfta planet och ta ett extravarv för att undvika en katastrof.

– Det är en risk som man inte vill ta, säger Jan Ohlsson, flygexpert.

Prins Harry och Meghan Markle, som väntar barn, befinner sig på en rundresa i Oceanien. De hade besökt Fiji och Tonga innan de skulle återvända till Australien.

Ombord på det chartrade planet som skulle landa i Sydney fanns utöver prinsparet ett dussintal passagerare, skriver Daily Mirror. Däribland journalister och personal från kungahuset.

Sekunder från marken

En film inifrån planet visar hur marken är riktigt nära och att planet har sekunder till landning, innan kaptenen abrupt vänder nosen uppåt skyn igen. Detta efter att man upptäckt att ett annat plan befann sig på landningsbanan – ”för nära”, meddelade planets kapten.

”Ni får en till fantastisk utsikt över hamnen”, skämtade flygkaptenen Nigel Rosser, som kunde ta ned planet under trygga former på det andra försöket.

Flygexperten Jan Ohlsson säger i Aftonbladet TV att det finns flera tänkbara förklaringar till att man tvingas avbryta en landning med mycket kort varsel.

– Det händer inte varje dag men det är inte helt ovanligt att man går göra så. De vanligaste orsakerna till något sånt här är den mänskliga faktorn, att någon inte lyder order eller ett plan glider för långt ut på banan, säger Jan Ohlsson.

”En risk man inte vill ta”

Flygplanet på marken kan dröja sig kvar, och vindändringar kan göra att det landande planet kommer in snabbare.

– Det är en risk som man inte vill ta. Det finns inte så många olyckor när man landat på innevarande flygplan, men det finns andra fall där det funnits fordon på flygbanan som fått katastrofala följder, säger flygexperten Jan Ohlsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Foto: AFP
Publisert:

LÄS VIDARE

Prinsessan Anne är skandalernas drottning

ÄMNEN I ARTIKELN

Meghan Markle

Prins Harry

Brittiska kungahuset

Sydney

AB Voice