Marie-Louise Ekman om Gösta Ekmans sjukdomstid

”Han pratar inte”

Publicerad:

NÖJE

Gösta Ekman överlevde först mirakulöst en canceroperation.

I ”Sommar i P1” berättar hans änka Marie-Louise Ekman om sjukdomstiden innan hans bortgång.

– Jag ser hur Gösta tynar bort framför mig, säger hon i programmet.

Den folkkäre skådespelaren Gösta Ekman dog 2017 efter en tids sjukdom 77 år gammal. Något år innan hans bortgång hade han fått cancer och han valde att genomföra en riskfylld operation med ungefär 50 procents chans att överleva – vilket han gjorde då.

– Det är ett mirakel att han lever, sa Marie-Louise Ekman, 75, till Aftonbladet tidigare.

”Han har ständiga febertoppar”

Efter att ha klarat den svåra operationen fick paret några extra år tillsammans. I ”Sommar i P1” berättar Marie-Louise Ekman om den tuffa sjukdomstiden.

– Gösta ligger på avdelning 74 på Huddinge sjukhus. Han har ständiga febertoppar. Jag ser hur Gösta tynar bort framför mig. Han kan inte göra sina tio andningsövningar, inte hålla i något, han pratar inte. Jag blir nervös att han faktiskt är en 72-årig man som ligger där med hög feber dag efter dag. Kommer hans hjärta att orka detta? Läkarna ser allvarliga ut och säger att det är ett bekymmer, säger hon.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Mardrömmarna på sjukhuset

Skådespelaren såg märkliga saker och hade mardrömmar under tiden på sjukhuset och i programmet beskriver Marie-Louise honom som ”en sorgsen skepnad som inte litar på sig själv”.

– Han gråter lätt och sätter plötsligt händerna framför ansiktet och gråter tyst. Han frågar sen om jag tycker att han är för tråkig. Jag intygar om och om igen att han är den finaste människan jag mött. Han är snygg, han är vacker, elegant, har mest stil av alla och jag älskar honom, alltid, och kommer alltid att göra det i hela mitt liv, säger hon.

”Fick fem år ytterligare tillsammans”

Paret försökte leva normalt trots att deras liv hade vänts upp och ned. Efter att ha klarat operationen kände de att de hade blivit räddade och Gösta var okej efter omständigheterna. I sitt sommarprogram hyllar Marie-Louise den svenska sjukvården.

– Han överlevde den gången. Vi fick fem år ytterligare tillsammans. Fem års bonus tack vare hur de skötte honom på sjukhuset, säger hon.

Marie-Louise Ekman sommarpratar söndag 9 augusti. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET
Marie-Louise Ekman och Gösta Ekman.
Publicerad:

LÄS VIDARE