1 000 svenska artister: Uteslut Israel i Malmö

TT

Publicerad 2024-01-29

Robyn är en av många som kräver att EBU stänger av Israel från Eurovision. Arkivbild.

Mer än 1 000 svenska artister – däribland Robyn, Marit Bergman, Thomas Stenström och Miriam Bryant – riktar sig nu till europeiska radio- och tv-unionen EBU och kräver att Israel ska stängas av från Eurovision.

”I över 100 dagar har vi bevittnat hur den israeliska armén begår vad ledande människorättsorganisationer beskriver som grova krigsbrott. Över 25 000 palestinier har dödats, varav mer än 10 000 barn. Israels brutala krigföring i Gaza har ödelagt livsnödvändig civil infrastruktur, orsakat omänskliga levnadsvillkor och tvingat 85 procent av invånarna på flykt,” skriver de i uppropet.

”Dubbelmoral”

Artisterna hänvisar till att EBU, som arrangerar Eurovision, uteslöt Ryssland ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina. EBU nekade även medlemsbolag från Belarus att delta 2021 då landet bröt mot EBU:s pressfrihetsregler.

Samtidigt, skriver de, har runt 100 journalister dödats i Gaza och utländsk press nekas tillträde.

”Det är en av de största attackerna på pressfriheten i modern tid. Vi anser att EBU genom att tillåta Israels medverkan uppvisar en anmärkningsvärd dubbelmoral som undergräver organisationens trovärdighet.”

Tunga namn

På namnlistan finns tunga artister som Robyn, Eric Saade, Malena Ernman, Fever Ray, Ane Brun, Cherrie, Imenella, Viagra Boys, Marit Bergman, Peg Parnevik, Moonica Mac, Newkid, Timbuktu, Thomas Stenström, First Aid Kit, Miriam Bryant, Mauro Scocco, Melissa Horn och Petra Marklund.

Även duon Medina och artisten Jaqcline, som tävlar i årets Melodifestival, har skrivit under. Ställningstagandet påverkar inte deras medverkan, enligt SVT.

”Det är inte ett regelbrott i Melodifestivalen,” slår Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka fast i en skriftlig kommentar till TT.

Hänvisar till EBU

På sin hemsida hänvisar SVT till att det är EBU som bestämmer vem som får och inte får delta i tävlingen.

”Som värdland har SVT en dialog med EBU om de utmaningar som det innebär att genomföra Europas största tv-program i dessa tider av oro. Vi känner ödmjukhet inför uppgiften och jobbar för att projektet ska kunna genomföras på bästa sätt, med visionen att förenas i musik”, skriver Åsa Barsness, kommunikationsdirektör på SVT.

EBU:s bedömning är att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav för att få delta i tävlingen.

”Eurovision Song Contest är en tävling mellan public service-organisationer från hela Europa och Mellanöstern som är medlemmar i EBU. Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år”, sade EBU nyligen i ett uttalande.