Mel C: ”Jag är ett stort fan av Icona Pop”

Spice Girls-sångerskan om Sverigespelningen på Pride

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mel C byter Spice Girls mot fem drags – och kommer till Stockholm Pride.
Omställningen till gruppen Sink the Pink blir lätt.

– Det finns ju egentligen inte så många skillnader mellan Spice Girls och dragqueens. Det är ju fortfarande höga skor, stora hår och en massa smink som gäller, säger hon till Aftonbladet.

Det har gått 25 sedan hon slog igenom med Spice Girls men Melanie Chisholm, 45, mer känd som Mel C, ligger inte på latsidan. Under sommaren har den ikoniska gruppen (förutom Victoria Beckham) återförenats och sålt ut arenor. Nu byter hon Geri Halliwell, Melanie Brown och Emma Bunton mot fem dragqueens – och åker på en ny kryddstark turné på pridefestivaler världen över.

1 av 2 | Foto: Mark Cuthbert / UK Press

I kväll intar hon och gruppen Sink the pink, med Asttina Mandella, Margo Marshall, Joan Oh, Jonbenet Blonde och Le Fil, Stora Scenen i Stockholms Pride Park.

– Ni kan förvänta er en massa kul, mycket humor med covers, sololåtar och givetvis lite Spice Girls. Det vore oförskämt att inte bjuda på lite Spice Girls också ju, säger hon till Aftonbladet.

– Vi har grymma kläder och grym koreografi och det har verkligen rivit ställena hittills.

Hon tycker att Global Pride Tour, som bland annat går till Sao Paulo, Amsterdam och Dublin, är den perfekta efterfesten till att ha stått på utsålda arenor och återupplivat 90-talshits inför en hänförd publik.

– Det har varit helt otroligt. Vi kände att tajmingen var perfekt och vi fick så mycket stöd från våra fans som verkligen pushade oss att åka ut på vägarna igen. Och det blev bättre än vi någonsin kunnat drömma om. Publiken var bara otrolig, energin var grym och det var en underbar show, det var allt vi någonsin kunnat önska att det skulle vara och mer.

– Jag tror att vi fortfarande svävar lite på moln efter det här för det var bara en så underbar upplevelse. Men för mig så är det här den perfekta grejen att göra efter arenaturnén, för prideevenemangen är bara så fulla av glädje och så stort över hela världen så jag rider vidare lite på den glädjeyran.

Gruppen Sink the pink arrangerar klubbkvällar i London och det var när Mel C besökte dem och uppträdde tillsammans med gruppen som idén till en gemensam tour föddes.

– Det är dragqueens, folk av olika kön och olika sexuella läggningar som festar tillsammans och ingen bryr sig, det är superinkluderande. Folk klär upp sig ordentligt och jag blev förälskad i atmosfären och i allt där och ville göra det till en större produktion.

Spice Girls återförening var en annan del av inspirationen.

– Det bekräftade verkligen hur mycket kärlek det finns för oss från hbtq-världen. Det är en publik som alltid har älskat Spice Girls. Det är en publik som alltid stöttat oss och mig som en soloartist och det är en underbar publik att uppträda för för de vet hur man festar.

På scen har övergången från Spice Girls till de nya kollegorna varit väldigt enkel för Mel C – som inte tycker att de två konstellationerna är speciellt olika.
– Det finns ju egentligen inte så många skillnader mellan Spice Girls och dragqueens. Det är ju fortfarande höga skor, stora hår och en massa smink som gäller, säger hon.

– Det är klart att energin är väldigt annorlunda, men jag tror att det finns fler likheter än skillnader. Det är väldigt glatt och tjejerna (i Sink the Pink) är så himla vackra på in- och utsidan och är underbara dansare. Så det är ändå en väldigt liknande upplevelse.

Kan det hända att du nästan glömmer bort att det inte är Ginger, Scary och Baby Spice du hänger med?

– Nej, haha, dessa tjejer har så stora personligheter så det är omöjligt. De är inte Spice Girls men de är lika stora och färgstarka som Spice Girls.

Återkomsten till Stockholm markerar också 20 år sedan Mel C släppte sitt första soloalbum ”Northern star” – som fick sin första listetta i Sverige. Det har hon inte glömt.

– Det gick så bra i Sverige, jag hade en så stor framgång med den skivan där, så jag har alltid haft ett underbart stöd från den svenska publiken och jag älskar bara att vara där, säger hon.

– Det är ett så fantastiskt land att vara i och hänga i. Maten, människorna – det är ett väldigt stilmedvetet land och jag ser väldigt mycket fram emot att vara tillbaka.

En annan sak hon gillar med Sverige är den elektropopduo som kliver på efter henne och Sink the Pink och avslutar onsdagens invigningskväll i Pride Park.

– Jag är väldigt peppad på att få möta Icona Pop, faktiskt, säger hon.

– Jag är ett stort fan av deras arbete och jag såg att vi skulle uppträda på samma scen så jag ser verkligen fram emot att träffa dem.

Kanske kan ”I love it”-sångerskorna Aino Jano, 33, och Caroline Hjelt, 31, ge brittiskan lite tips inför hösten – när hon ska släppa ett nytt album i dj-duons genre.

– Det kommer att bli mer elektroniskt, med många samarbeten med många unga spännande artister, säger Mel C.

– Jag har dj:at mycket de senaste åren och det har inspirerat mig. Jag har alltid älskat dansmusik. Det kommer fortfarande att vara ett popalbum, men det kommer att luta mer mot elektrohållet med några grymma remixer också.

Kanske du borde göra ett spår med Icona Pop också?

– Det borde jag verkligen, eller hur. Absolut.

Och nya samarbeten till trots – Spice Girls är inget avslutat kapitel för 45-åringen.
– Vi bestämde tillsammans att vi bara behövde lite lugn och ro nu, men om jag talar för mig själv så kan jag säga att jag skulle älska att göra fler uppträdanden med Spice Girls och ta det över hela världen. Det skulle vara otroligt kul att komma med det till Sverige också. Men vi ska samlas om några veckor och se hur alla känner sig då.

Fysiskt är Sporty Spice i toppform och pridepubliken behöver inte vara orolig för att hon lagt sin mest ikoniska dansrörelse på hyllan.

– Ni kommer givetvis att få se karatesparkar. Jag har kommit till en del av mitt liv där jag lärt mig omfamna alla delar av mig själv och en stor del av mig är Sporty Spice, så jag har kommit i riktigt bra form till Spice Girls-turnén och kommer fortsätta att slå och högsparka mig genom Europa.


PODD: Från Stonewall Inn till Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.

Stockholm Pride 2018.
Stockholm Pride 2018.

   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN