Klas Bergling om Avicii-konserten: ”Tim pratade själv om att göra det här”

Världsstjärnor hyllar Avicii i Friends Arena i december

Publicerad:

NÖJE

Tim ”Avicii” Bergling hyllas med en jättekonsert i Friends Arena, och intäkterna går till stiftelsen Tim Bergling Foundation.

Föräldrarna Klas Bergling och Anki Lidén är djupt engagerade i arbetet som tar den mesta av tiden – men sorgen efter sonen är ständigt närvarande.

– Det är upp och ned, men vi kämpar på, det finns inga alternativ, säger Klas Bergling till Nöjesbladet.

Idag kom beskedet att Tim ”Avicii” Bergling hyllas med en jättekonsert i Friends Arena i Solna den 5 december med artister som Rita Ora, Adam Lambert och Aloe Blacc. Men redan i maj avslöjade Tims föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för Nöjesbladet att det planerades för hyllningskonserter.

– Ingenting är helbestämt, men vi planerar en minneskonsert här och sedan en i Los Angeles där det är fokus på ”mind aid”. Tim ska vara huvudperson, men det ska vara flera andra dj:s. Det blir ett bra upplägg som börjar elva på dagen och håller på till elva på kvällen. Vi vill skapa en diskussion om ”mental illness” som är så vanligt i branschen. Vi vill att folk ska komma ut och prata om det.

1 av 7 | Foto: Carolina Byrmo
Klas Bergling.

Idag kom alltså bekräftelsen på att det blir en konsert där intäkterna går till Tim Bergling Foundation, en stiftelse som ska fokusera på att jobba för att motverka mental ohälsa. Klas Bergling berättar för Nöjesbladet att det är fullt upp:

– Den tar det mesta av tiden nu, så är det. Det viktiga med konserten är att Tim själv pratade om att han ville göra en livekonsert med sina låtar, det är ju fantastiskt om man kan göra det med sina låtar som producent. Och det har vi tagit fasta på, sedan är det stiftelsen som är producent för konserten och alla nettointäkter ska gå till stiftelsen.

Vill inte bara skänka pengar

Har stiftelsen börjat agera?

– Nu ska vi aktivera oss mer, vi för samtal med flera organisationer. Det är föreningar som jobbar med mental ohälsa och självmord. Vi tänker inte bara ge pengar, vi vill ha ett samarbete där vi är engagerade, inte bara skänka pengar och sedan gå vidare. Jag och Anki har betalat in fem miljoner till stiftelsen och det har redan framkommit, men vi ska göra en betydligt större inbetalning. Det är ett sätt för oss att få upp ett ordentligt kapital, sedan ska intäkterna från Tims musik, nya skiva och den kommande boken gå till stiftelsen.

Har det varit ett omedelbart ja från artisterna som fått frågan att vara med på den här hyllningskonserten?

– Det tycker jag att det har varit. Nu har inte jag suttit i direktkontakt, men jag har uppfattat att vi har fått väldigt bra respons. Det är mer tider som spökar, några är bokade på annat sedan länge. Jag tror att det här kan bli jättebra och fint.

Uppmärksammar inte sonens födelsedag

Hur mår ni annars?

– Ska man svara ärligt eller svara som man ska göra? Det är upp och ned, men vi kämpar på, det finns inga alternativ.

Tim skulle ha fyllt 30 år nu i början av september, hur går tankarna?

– Ingenting. Jag vet att vi inte ska göra någonting, inte skriva något eller göra något alls. Det är inte så mycket att fira om man säger så.

Publicerad:

LÄS VIDARE