Här är ett förslag till TV4:s nya vd

Jag har ett förslag. 

Mathias Berg, ny vd på TV4, vad sägs om att leda framtidens tv på riktigt och ställa krav på produktionsbolagen ni anlitar för era flaggskepp?

16 timmar långa arbetsdagar, programledare och kändisar som inte får tilltalas, utfrysning och noll kronor i lön – en verklighet och vardag för de praktikanter som jobbar med några av Sveriges största underhållningsprogram. Produktionsbolagen skiter i allt vad arbetsmiljö, lagar och kollektivavtal heter – och med de stora tv-kanalernas goda minne skapas normer som i bästa fall är förlegade och i värsta fall farliga. 

 

För några år sedan uppdagades att produktionsbolaget Mastiff mörkat att deltagare i Paradise Hotel utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier. (Polisutredningarna om de av produktionen anmälda sexuella övergreppen lades sedan ner då åklagaren ”inte kunde bevisa att brott har begåtts”, men Viaplay ändrade programmets hela grund efter larmen, red anm) I samma veva som anställda vittnade om att chefer på bolaget kallat deltagare för ”horor” och “apor” slog Mastiff ifrån sig kritiken. I en intervju med VeckoRevyn sa vd:n Matilda Snöwall att hennes anställda aldrig skulle uttrycka sig, eller ens tänka, så. I Aftonbladets dagsfärska granskning av villkoren för praktikanterna som jobbar med ”Let’s Dance” säger samma vd att det är ”tråkigt” att ”några upplevt sin praktik som otillfredsställande”, samtidigt som hon bekräftar att Mastiff saknar kollektivavtal.

I en granskning av tv-branschen har Aftonbladet pratat med flera personer som vittnar om ohållbara arbetsförhållanden, toxiskt klimat och tystnadskultur innanför tv-branschens väggar.

Det gör även produktionsbolaget Freemantle, som bland annat gör Talang, Idol och Bonde söker fru. I en intervju om kritiken från praktikanter säger produktionschefen Mathias Hansson att det varit en del “oklarheter” kring arbetstider och upplägg, men att det finns en policy på plats. 

Att produktionsbolagen ger blanka fan i sina medarbetare är tv-branschens sämst dolda hemlighet. Och hur mycket media än granskar och hur mycket problemen än lyfts i sociala medier så verkar ingen förändring ske. 

 

För drygt en månad sedan hade Mathias Berg sin första dag på nya jobbet på TV4. Han gick från vice vd till vd efter att Casten Almqvist efter elva år lämnade sin post. Bolaget, TV4 Media, som via Telia till 39,5 procent ägs av staten, borde i den gyllene skärningspunkt som uppstår när en ny vd tar vid, ta chansen och ställa krav. 

Är det rimligt att beställa produktionen av sina flaggskepp från produktionsbolag som gång på gång missköter sina uppgifter som arbetsgivare?

Är det rimligt att, som ett av Sveriges absolut största mediebolag, bara svara att ”TV4 tycker det är viktigt med en bra arbetsmiljö” och hänvisa vidare till respektive produktionsbolag när skarp kritik framkommer?

Och framförallt: är det rimligt att slimma sina budgetar så mycket att det blir näst intill omöjligt för produktionsbolagen man anlitar att göra programmen och samtidigt bibehålla en dräglig arbetsmiljö och rimliga villkor? 

Alla vet att allt handlar om pengar, och här är det TV4 och Mathias Berg som sitter på påsen med guldmynt. Öppna den och se vad som händer, I dare you!