Aleksa Lundberg försvarar SVT efter kritiken mot ”Transkriget”

”Stolt över att jag var med”

Uppdaterad 2023-10-03 | Publicerad 2023-09-16

Kritiken och anmälningarna mot SVT:s program ”Transkriget” har haglat in.

Nu tar medverkande Aleksa Lundberg kanalen i försvar.

– Jag tycker att kritiken mot SVT är missvisande och orättvis, säger hon.

Journalisten och debattören Aleksa Lundberg, 41, är en av de som syns i SVT:s kritiserade program ”Transkriget”.

Där pratar hon om sin egen upplevelse av att genomgå en könskorrigering.

– Om jag ska ta mina erfarenheter så har det inte bara blivit positivt i livet, säger hon i programmet.

Aleksa Lundberg i ”Transkriget”.

Aleksa Lundberg om sin medverkan i ”Transkriget”

SVT har fått kritik för att de låter Lundberg ta så mycket plats i programmet när det endast är några få procent som ångrar en könskorrigering.

Programmet har anmälts till Granskningsnämnden över hundra gånger, bland annat för att de anses vara opartiska och för att programmet enligt många innehåller faktafel om transvården.

Även Lundberg har fått kritik för att hon valt att ställa upp.

– Jag visste att den kritiken skulle komma så känslomässigt så känns det inte så jättenedslående på någon vis. Men det är klart att jag tycker att kritiken mot SVT är missvisande och orättvis, säger hon till Aftonbladet.

Aleksa Lundberg är en av personerna som intervjuas i ”Transkriget”.

”Varför ska vi lyfta dem överhuvudtaget?”

Hon anser att det inte alltid måste vara lika mycket av båda sidor som kommer till tals i en granskning.

– Allting kommer ju som en helhet. Varje artikel, varje program, blir en pusselbit. Och det har ju varit en väldigt stark bild i samhället hittills av att de här operationerna och behandlingarna räddar liv. Om man inte får hjälp så tar man livet av sig.

Att SVT fokuserar på den minoritet som ångrar sin könskorrigering tycker inte Lundberg är konstigt.

– Ska man prata om minoritet så skulle man ju lika gärna kunna säga att det är en minoritet som vill göra en könskorrigering. Varför ska de få göra den könskorrigeringen då? Varför ska vi lyfta dem överhuvudtaget? De flesta vill ju inte göra en könskorrigering. Man biter sig själv lite i sin egen svans där när man pratar om att inte lyfta minoriteter, säger hon.

Aleksa Lundberg.

”Den här frågan är så laddad”

En stor del av debatten runt ”Transkriget” har handlat om huruvida vuxna personer påverkar unga i valet att genomgå eller inte genomgå en könskorrigering.

Lundberg tror inte att hennes medverkan bidrar till att unga personer väljer att avstå könskorrigering om det är så att de egentligen behöver det.

— Man kan inte avstå att granska för att någon kan bli skeptisk till institutionen som granskas. Programmet ställer frågor om patientsäkerhet, det är av intresse för alla som söker sig till vården, säger hon.

Lundberg ångrar inte att hon deltog i programmet utan säger att hon är stolt över sin medverkan.

– Jag är väldigt stolt över att jag var med, trots att jag visste att den här frågan är så laddad så vågade jag tala ur skägget och jag vågade stå upp för den lilla människan och gå mot den stora vårdapparaten och mot väldigt starka ideologiska strömningar som inte vill höra att det finns saker med den här vården som inte är positiva.

Lundberg säger vidare att hon inte bara har fått kritik och hat för sin medverkan. Många i samma situation som hon är i har hört av sig till henne.

– De känner sig sedda även om de inte vill gå ut med det utåt. Det är något som värmer mitt hjärta. Det har gett precis den effekten som jag hoppades på, även om den här andra effekten också kommer, säger Lundberg.

A post shared by Aleksa Lundberg (@aleksamichelle)

”Kan ha livslånga konsekvenser”

Även medverkande Fredrik Lundkvist, specialist­läkare i barn- och ungdoms­psykiatri, står fast vid det han säger i dokumentärserien.

”Att ett barn uttrycker ett starkt bekräftelse­behov betyder inte alltid att denna bekräftelse måste ske med hjälp av hormoner och kirurgi”, skriver han i ett debattinlägg i SvD.

Han fortsätter:

”När vi som läkare har att fatta viktiga medicinska beslut som kan ha livslånga konsekvenser måste vi försöka se bortom de mest högljudda och aggressiva politiska debatterna.”

Charlotta Friborg.

Ansvarig utgivare för ”Transkriget”, Charlotta Friborg, har även hon svarat på kritiken.

Hon skriver i DN att SVT nyheters uppgift är att granska hur samhällets institutioner fungerar.

”Journalistiken ska använda vetenskapen som grund och inte väja för ämnen där åsiktsskillnaderna är stora. Dokumentären ’Transkriget’ ifrågasätter inte att transvård kan vara helt rätt för vissa. Men att lyfta fram skarp kritik från ledande experter är ett viktigt journalistiskt uppdrag, det handlar om att granska makten. Extra viktigt är det när en behandling av unga kan få stora konsekvenser.”