Amat Levin har ett viktigt budskap till oss

Amat Levin sommarpratar tisdag 5 juli.

Västvärlden inbillar sig att Afrikas historia började med slaveriet.

Ingen föreställning kan vara mer felaktig, påminner journalisten Amat Levin oss om i sitt ”Sommar i P1”.

Sergels Torg, en råkall novemberdag 2017.

Tusentals personer har samlats för att protestera mot en slavauktion som hålls i Tripoli, Libyens huvudstad.

CNN har infiltrerat och avslöjat. Människor säljs som sexslavar, frontsoldater, byggjobbare, vad som helst.

Amat Levin är en av de protesterande och han vet givetvis vad han gör då han börjar sin berättelse om slaveriet på Sergels torg.

Vi ska inte tro att denna form av människohandel är en skändlighet som i vår upplysta och humanistiska epok är förpassad till historieböckerna. Tvärtom, det är en tusenårig tradition som i allra högsta grad lever kvar i vår tid.

Levin minns att han mötte rasism som femåring i början på 1990-talet. Det berättades om Lasermannen och storbror varnade honom för Gamla stan, där skinnhuvudena härjade.

I högstadiet slukade han allt han kom över om Martin Luther King och Malcolm X, personer som inte har tagit plats i historieböckerna.

Många år senare startade Levin instagramkontot Svart historia. Han var trött på okunskapen om Afrika söder om Sahara och trodde han skulle få "50 historienördar" som följare. Det blev 70 000. I vår kom en bok med samma namn.

Vår berättare lägger ett pussel, ger oss brottstycken, en italiensk skattjägare förstör pyramider i Sudan på 1800-talet, västafrikanska kungadömen som frodats i tusentals år skymtar förbi, Ugandas kanoter vakar över den väldiga Victoriasjön.

Människor skeppas till det nyupptäckta Nordamerika, omkring tolv miljoner afrikaner förslavas som en del i den transatlantiska handeln, och när handeln till slut avskaffas tar det blodiga europeiska kolonialväldet vid.

I dag? Mycket har blivit bättre. Men såren är djupa och tar tid att läka. Och undra på det: i Kongo, nästan lika stort som Västeuropa, fanns bara 30 universitetsutbildade personer då nationen blev självständigt.

Och låt oss inte glömma att även Sverige har haft kolonier. Även Sverige har problem med rasism. Det viftas bort, trots Romregister, trots att afrosvenskar har lägre lön, trots avslöjanden om diskriminering inom vården.

Amat Levin har ett viktigt budskap. Och han vet hur det ska förmedlas.

Följ ämnen i artikeln