Camilla Läckberg

Camilla Läckbergs långfilmsplaner: ”En ny genre”

”Kommer spela in utomlands”

Av: 

Moa Malmqvist

Camilla Läckberg.

Camilla Läckberg.

Foto: JESSICA GOW/TT

FILM

Camilla Läckberg har fått blodad tand efter långfilmsdebuten.

Nu berättar deckardrottningen att hon jobbar med en ny thriller.

– Den är mer åt det mörkare hållet, lite mer cynisk, säger hon.

Camilla Läckberg, 46, har under våren haft premiär för sin långfilmsdebut ”Glaciär”, som producerats och regisserats av Baker Karim, 47. Nu berättar deckardrottningen för Aftonbladet att hon jobbar med ett nytt filmprojekt med ”Glaciär”-teamet.

– Vi har ett långfilmsprojekt som vi jobbar på men ingenting är klart ännu. Det går inte att säga att vi ska göra en film, men vi har en vilja och en intention att göra det som nästa långfilmsprojekt och vi har börjat att jobba på det, säger hon.

Filmregissören Baker Karim och manusförfattaren Camilla Läckberg.

Foto: LOTTE FERNVALL

Den nya filmen är en annan genre än ”Glaciär”, som är ett romantiskt drama med Alexander Karim, 45, och Lena Endre, 65, i huvudrollerna.

– Jag kan säga att det är mer åt det mörka hållet. Det kanske låter lite märkligt i och med att ”Glaciär” faktiskt är ganska mörk i sin omgivning. Men själva historien handlar om kärlek, hoppfullhet och att kärlek övervinner allt. Nästa historia lite mer cynisk, åt thrillerhållet... och vi kommer att spela in den utomlands.

Alexander Karim och Lena Endre.

Foto: LOTTE FERNVALL

Fått blodad tand

Författaren berättar att hon fått mersmak för filmskapandet.

– Det har varit fantastiskt roligt att få göra film. Jag är medveten om att jag fått en ganska märklig upplevelse av film. Egentligen gör man inte ax till limpa, idé till premiär på ett år, det händer liksom inte. Man brukar ju dessutom ha ett färdigt manus innan man börjar filma, det hann ju inte vi. Jag har ju suttit och skrivit manus parallellt och vi har spelat in filmen i kronologisk ordning.

– Sedan har Baker fått feeling under någon scen och då fick jag riva de tre nästa scenerna och skriva om dem. Det har varit en dynamisk process, jag har lärt mig mycket.

Gör ljudbok

Hon och Baker Karim kommer från två olika världar, berättar hon, och kompletterar därför varandra.

– Baker är ju den som är den lite svårare av oss. Han ställer de svåra frågorna, vi fick kämpa hårt för att ”Glaciär” inte skulle bli en svartvit film. Han har utmanat mig med frågor som ’varför ska vi ha med det här eller det där?’ Medan jag tänker att vi vill ha fler än tre tittare, att vi kanske kan gå lite bredare och få fram budskapet genom att göra det lite mer lättillgänglig, säger Camilla Läckberg.

Hennes långfilmsdebut ”Glaciär” ska också bli till ljudbok där skådespelarduon Alexander Karim och Lena Endre medverkar med sina röster. Boken har premiär 15 juni på Storytel.

– Vi hade så otroligt mycket mer material än vad som fick plats i ett filmformat. För att kunna göra en bra film så måste man veta nästan allt om karaktärerna, deras bakgrund, deras personlighet och vad som händer utanför. Men samtidigt går det inte att få med allt i filmen, säger deckardrottningen och tillägger:

– Ljudboken blir ju en slags hybrid mellan film och bok. När man jobbar med film så hänger det mycket på bilden och ’show don’t tell’, instruktionen är ju snarare att att visa så mycket som möjligt i bildspråk. I ljudbok så är det precis tvärtom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat


Publisert:

LÄS VIDARE

Farliga olyckan under inspelningen av Läckbergs ”Glaciär”

ÄMNEN I ARTIKELN

Camilla Läckberg

Baker Karim

Alexander Karim