Bra katastroffilmer från de senaste 12 åren

Lista: Oljeriggar, flodvågor och kometer

Publicerad 2023-09-15

Svenska katastroffilmen ”Avgrunden” har premiär i veckan. Det fick Aftonbladet Nöjes filmprofiler att plocka ut ett gäng bra filmer i genren, från de senaste 12 åren.

”The impossible”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The impossible

Första Hollywood-filmen att gå all in på tsunamin 2004. Bygger på en sann historia, fast verklighetens spanska familj har blivit brittisk, med Ewan McGregor och Naomi Watts som föräldrar. Lysande skådespeleri och miljöskildring och påfrestande realistiskt när jättevågen slår till. Men regissören J A Bayona brer på med alla känslorna på en och samma gång lite för ofta. (Jan-Olov Andersson)
Finns att hyra, ingår i Cineasternas utbud.


Stjärntätt och oerhört otäckt

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Contagion

I Steven Soderberghs film från 2011 följer vi ett antal personer, främst en grupp forskare som jobbar intensivt för att spåra ett virus, stoppa dess framfart och ta fram ett vaccin. Resultatet är en tät thriller, som trots en del billiga grepp och onödig sentimentalitet balanserar mästerligt mellan underhållning och folkbildning. Stjärntätt och oerhört otäckt. (Emma Gray Munthe)
Finns att hyra, ingår i utbudet hos HBO Max och Prime Video.


”Deepwater horizon”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Deepwater horizon

Deepwater horizon var namnet på en flytande oljerigg utanför Louisianas kust, plats för den största oljekatastrofen i USA:s historia. Arbetsplatsen förvandlas till en dödsfälla; en dag på jobbet, från rutin till katastroffilm. I centrum står elektriskt ansvarige (Mark Wahlberg) som ihop med beundrade förmannen mr Jimmy (Kurt Russell) bildar ett handlingskraftigt team. (Jens Peterson)
Finns att hyra, ingår i Viaplays utbud.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vågen

Norsk katastroffilm från 2015, där geologen Kristian (Kristoffer Joner) anar oråd – och får rätt. Ett enormt jordskred orsakar en tsunami som sveper in över bergslandskapet. Inspirerad av verkliga händelser, med en skickligt skapad tsunamiscen; det blev regissören Roar Uthaugs biljett till Hollywood. Filmen fick en uppföljare, "Skalvet" (2018). (Stefan Hedmark)
Finns att hyra och ingår i utbudet hos flera streamingtjänster.


”Don’t look up”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Don't look up

Den här domedagssatiren pendlar mellan skarp humor och att vara en slags vänsterradikal ”Armageddon”. Leonardo DiCaprio är professor i astronomi. När han och en elev (Jennifer Lawrence) berättar i tv att en komet är på väg mot jorden tar ingen dem på allvar. Regissören Adam McKay lyckas bara stundtals hitta rätt ton, men att han har så bra skådespelare gör det ändå till en sevärd film. (Jan-Olov Andersson)
Finns på Netflix.


”Melancholia”.
Med en slogan som ”En underbar film om jordens undergång” kan väl vad som helst hända

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Melancholia

Med en slogan som ”En underbar film om jordens undergång” kan väl vad som helst hända. Fast man hade kanske inte väntat sig att Lars von Triers film skulle vara, typ, ”Festen”-möter-”Armageddon”-möter-Tjechov. Handlar om ett bröllop som utspelas i skuggan av ett hot, en gigantisk planet som är på väg att kollidera med jorden. Kirsten Dunst är makalöst bra, har aldrig varit så sårbar framför en kamera. (Jan-Olov Andersson)
Finns att hyra.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln