Robotkul med krasch och bang

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-06

Transformers är fånigt men kul

<3plus/> Amerikansk action i regi av Michael Bay, med bl a Shia LaBeouf, Jon Voight och Megan Fox.

Wow. Den här filmidén låter knäpp, men blir faktiskt en kul åktur i all sin fånighet. Med sensationellt bra effekter.

På 1980-talet kom en ny sorts prylar för alla som gillar att leka med bilar. Fordon som kunde förvandlas till robotar. Nu har någon och leksaksföretaget kommit på att man kan göra en biofilm av detta.

”Transformers” är ett underhållande actionäventyr. Som listigt nog låter människor ta lika stor plats som maskinerna.

Robotarna kommer från en annan planet. Det finns goda och onda. De kan förvandla sig till olika maskiner. En ond men kul figur maskerar sig som cd-spelare ombord på presidentens plan. En av de goda ser ut som en risig sportbil som den manlige huvudpersonen Sam köper. Han vet inte att bilen/roboten egentligen ska skydda honom mot de onda, och att han har en familjeklenod som alla robotar är ute efter. Samtidigt förbryllas försvarsministern (Jon Voight) och militären av olika attacker och intrång i datorer.

Dags att lära sig namnet Shia LaBeouf. Han spelar Sam och blir filmstjärna de närmaste åren.

Full fart. Buller och bång. Bitvis krigsfilm, bitvis bilreklam. Mycket påminner om andra filmer, och producenten Spielbergs fingeravtryck känns igen. Förorten. Dumskalliga myndigheter som i ”E.T”. Två sorters hitsända robotar som ”Terminator 2”. Robotar som i ”Minority report”. Biljakter och flygplansjakter och en kärlekshistoria där den sexiga tjejen plötsligt ser nörden som gått i hennes klass i alla år.

Fast det är 2007 och de två unga tjejerna är inte enbart urringade. Den ena är skicklig bilmekaniker, den andre superbäst på datorer och ljudanalys.

Men mest är det krasch bang boom med ögonbrynshöjande effekter. Lite för lång dock.

Michael Bay har tidigare visat att han gör bullrig action med ytlig människoskildring (”Pearl Harbor”, ”Bad boys”). Robotars känsloliv passar uppenbarligen honom bättre.

Fler recensioner

Jens Peterson

Följ ämnen i artikeln