Filmkärlek som flörtar med besattheten

Biograferna pulserar av romanser som är på liv och död

”När Sophia mötte Sylvain”.

KRÖNIKA. Varför är det så svårt att bara släppa Tinder, tänkte Amanda Romare i sin hyllade romandebut ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig”.

Denna Alla hjärtans dag-vecka pulserar biograferna av en kärlek som flörtar med det destruktiva.

Jag tog igen Amanda Romares kåta, ångestladdade och väldigt roliga bok vid poolen under förra veckans semester. Alla som har Tinder i telefonen känner igen sig i hur tröttsamt fastklistrad man kan bli av en dejtingapp.

Det är flera aktuella filmer som fångar kärlekens besatthet.

I kanadensiska ”När Sophia mötte Sylvain” stöter två personer från olika samhällsklasser på varandra. Hon är intellektuell, han arbetar med händerna. Men deras sexuella kollision är så stark att cirklarna helt rubbas. Det går inte att fortsätta leva utan varandra. Sophias trygga men lite tråkiga relation med maken faller snabbt offer för detta framrusande tåg till romans.

Vad som händer när vardagen kommer och relationen prövas av omgivningen blir till svettig och ibland pinsam underhållning.

Klassiskt vägval i tonåren

Kärleken är yngre i svenska ”Düsseldorf, Skåne”. Där handlar konflikten om att killen vill satsa på sitt synthband på skånska landsbygden medan tjejen vill flytta till Stockholm för att få en så bra fotografutbildning som möjligt. Ett klassiskt vägval i tonåren... men det gör inte mindre ont för det.

Bambi Jaquline Ronneklew i ”Megaheartz”.

Till och med i en film om Auschwitz, ”The zone of interest”, dyker kärleken upp som ett tema. Det finns ett starkt band mellan lägerchefen Rudolf Höss och hustrun Hedwig. Det är tydligt att deras kärlek är ett väl fungerande partnerskap. De tycks ha intalat sig att deras familjeliv i skuggan av Förintelsen är normalt. Barn växer trots allt upp på en bondgård där slakt förekommer. Kanske är det så de resonerar?

När idyllen bredvid dödslägret hotas i en scen påminner Hedwig Rudolf om deras långsiktiga planer. De ska ju bli bönder. Att det inte finns någon framtid för dem efter Auschwitz finns inte som en tanke. Verkligheten utanför rubbar inte deras band.

Fångar en energi i kärleken

I ”Megaheartz”, en svensk hybrid mellan dokumentär och drama som har biopremiär på fredag, vill regissören Emily Norling fånga en energi i kärleken som visar hur galen den är. I vad som blir en ganska rörig upplevelse är det kanske just Bambi Jaquline Ronneklew som mest står ut som symbol för kärlekens destruktiva besatthet. Detta efter en rehabvistelse.

Det är en balans mellan självständighet och hopp om något vackert som slår undan benen på en.

I sin bok raderar Amanda Romare Tinder vid ett tillfälle, vilket är en lättnad. Men sedan får hon en premiumversion av appen i present och fastnar igen. Kampen går vidare.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln