Kelly Reichardt

Kor, kakor och vänskap i modern västern

I hyllade ”First cow” gör Kelly Reichardt något helt eget av genren

Av: 

Emma Gray Munthe

”First cow”
”First cow”

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

First cow

Regi Kelly Reichardt, med John Magaro, Orion Lee, Toby Jones, Ewen Bremner

FILMRECENSION I Kelly Reichardts moderna västernfilm "First cow" uppstår en djup vänskap mellan två män i nordvästra USA runt 1820.

DRAMA Vacker natur, en modern jättepråm som långsamt glider genom bilden, en kvinna och hennes hund på strövtåg. Från allra första början förstår också någon som inte är bekant med regissören Kelly Reichardt att "First cow" är en film som kommer att ta tid på sig. Hunden nosar runt kring något som sticker upp ur jorden, kvinnan undersöker närmare och gräver med händerna försiktigt fram två skelett som ligger tätt tillsammans. Kameran följer med hennes blick upp mot trädtopparna, när den är tillbaka på marken igen är vi på samma plats, men i en helt annan tid. Oregon, runt 1820.  

Där plockar Otis "Cookie" Figowitz (John Magaro) svamp, och får som tystlåten matansvarig åt en grupp pälsjägare skäll för att han inte ens i detta land av överflöd kan fylla deras magar. I skogen kring lägret stöter han på en frusen och naken man: King Lu (Orion Lee), en kinesisk immigrant som är på flykt efter att ha dödat i nödvärn. Cookie ger honom mat och vatten, en filt och någonstans att sova. När de träffas igen vid en knutpunkt längre fram på rutten sammanfaller mötet med att traktens första ko anländer. Det ena leder till det andra och snart har de slagit sina påsar ihop och börjat kränga kakor gjorda på stulen mjölk.

Reichardt har som många gånger tidigare skrivit manus tillsammans med Jonathan Raymond, och precis som samarbetena "Wendy and Lucy" och "Meek's Cutoff" rymmer "First cow" både varm medmänsklighet och en väldigt påtaglig verklighet. Reichardt har en förmåga att ta något man sett många gånger och göra det till något helt eget, och i hennes filmer känner man tröttheten, hungern och kylan. Man känner lyxen i att äta något sött, tryggheten i en varm vänskap. Strävan. Riskerna känns, marginalerna är små. Varje ägg, varje mått mjöl, varje droppe mjölk betyder något. Man känner hur lång tid något tar, precis hur tung hinken är i handen. Man förundras, man förstår inte riktigt hur det går till, men utan att alls beskäftigt och självgott säga det rakt ut förmedlar hon en känsla av att tillvaron är akut. Av att vi är beroende av varandra och naturen, här och nu.

"First cow" visas på bio.

SE OCKSÅ: Se eller se om Kelly Reichardts "Wendy and Lucy", med en helt enastående Michelle Williams i huvudrollen.

VISSTE DU ATT... Kelly Reichardts nästa projekt heter "Showing up", och att det blir hennes fjärde samarbete med Michelle Williams?

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kelly Reichardt

Filmrecensioner

Film