Nya uppdaterade ”Aladdin” bättre än den tecknade

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Jasmin och Aladdin på marknaden.
Foto: Disney/Daniel Smith
Jasmin och Aladdin på marknaden.

Aladdin

Regi Guy Ritchie, med Will Smith, Naomi Scott, Mena Massoud, Marwan Kenzari, Navid Negabhan, Nasim Pedrad. Visas också i svensk version med röster av Sam Molavi, Karl Dyall, Marsha Songcome, Jens Hultén.

ÄVENTYR Wow. Sången ”Speechless” ger nya ”Aladdin” ett lyft och blir en klassiker.
I stort är historien med skådespelare samma som i den animerade filmen. Disney behåller stommen i sin musikal från 1992. Kvar finns sångnumren, men här finns också nyskrivet som den imponerande styrkeuppvisningen från prinsessan Jasmin (Naomi Scott). Hon exploderar i ”Speechless” om att vägra vara tyst.
Fröet är sagan från ”Tusen och en natt”, men Jasmin är kvinnokraft för 2000-talet. Aladdin har fått en lite annan profil, och inledningen av filmen berättas snabbt och med andra förvecklingar än i den tecknade versionen. Här finns ytterligare en romans. Dessutom har den onde vesiren Jafar nu militära ambitioner.
Jafar har sin syrliga papegoja som spion/förtrogen. Kvar på det goda laget finns lyckligtvis den flygande mattan och apan Abu.
Och Anden i flaskan förstås. Will Smith är mycket bra i rollen, med rätt charm och perfekt komisk tajming. Hans version av ”Friend like me” har lika effektfulla förvandlingar som den animerade med Robbie Williams röst. Men Anden har nu en större och delvis annan roll. Några sångnummer påminner om att Will Smith en gång började sin karriär som skivartisten The Fresh prince.
Brittiske regissören Guy Ritchie har gjort sig känd för hårdkokta gangsterfilmer och muskulös action som ”Sherlock Holmes” och ”King Arthur”. Han kan verka fel person för en familjefilm, men ger bra energi och driv åt de drygt två timmarna. Här finns en del spänning och rafflande stunder när hjältarna är illa ute. Här finns också påkostade dansnummer som i en Las Vegas-show.
Det börjar på marknaden i Agrabah där de två mänskliga huvudpersonerna stöter ihop. Vilka är de? ”Aladdin” handlar om roller, om drömmar och önskningar; ibland en mörk drift efter bekräftelse och status. Den luttrade Anden i flaskan är van att tjäna otäcka typer som tror lyckan finns i rikedom och makt över andra.
En saga om att få visa vem man egentligen är. Oavsett om man är ficktjuv som Aladdin eller prinsessa som Jasmin. Även en ande med gränslösa krafter kan känna sig instängd och ensam.

Var försiktig med vad du önskar dig. Det kan slå in.

Foto: Disney/Daniel Smith
Will Smith är anden som ger råd åt Aladdin.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN